sabotaže od početka / Srušen kvorum i na sjednici Odbora za Ustav: oporbeni zastupnici otišli na sastanke Klubova

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Srušen je kvorum na sjednici Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav jer su s njega otišli oporbeni članovi iz redova HNS-a i SDP-a pravdajući svoj odlazak sastankom klubova zastupnika

17.10.2016.
12:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je sjednica Odbora za zakonodavstvo odgođena jer se jutros nisu pojavili Mostovi predlagatelji zakona, propao je i pokušaj održavanja sjednice za Ustav jer je oporba otišla zbog sastanka klubova zastupnika.

Image
'kasno smo saznali' /

Sjednica Odbora za zakonodavstvo odgođena jer se nisu pojavili Mostovci koji su predlagatelji zakona

Image
'kasno smo saznali' /

Sjednica Odbora za zakonodavstvo odgođena jer se nisu pojavili Mostovci koji su predlagatelji zakona

Dakle, srušen je kvorum na sjednici Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav jer su s njega otišli oporbeni članovi iz redova HNS-a i SDP-a pravdajući svoj odlazak sastankom klubova zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Zoran Milanović nije se pojavio na sastanku tog kluba.

Na sjednici Odbora za Ustav raspravljalo se o dvije točke, nakon čega su SDP-ovci i HNS-ovci napustili sastanak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kratkoj raspravi o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji ide po hitnoj proceduri, Mostov Miroslav Šimić pojasnio je kako će se sredstva za godišnje financiranje političkih stranaka obračunavati kroz porezne prihode, a ne kroz rashode proračuna. Prema toj računici ove bi se godine za financiranje parlamentarnih stranka isplatilo 55 milijuna kuna. 

Taj je zakon, podsjetio je Šimić, bio predložen i u prethodnom sazivu, ali nikada nije stigao na raspravu, prenosi tportal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je pak da je slična formulacija bila predložena i za vrijeme SDP-ove Vlade, kada je zakon prošao samo prvo čitanje.

Odbor za Ustav je Mostov prijedlog zakona podržao većinom glasova, dok su SDP-ovci bili suzdržani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je mnogo više kritizirala izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se predviđa kažnjavanje za nedolaske na glasovanje. Šimić je kazao kako je Most imao i radikalnije prijedloge, no na kraju su prihvatili ono rješenje koje postoji u Europskom parlamentu. 

"Nadam se da će ovo pomoći da se prepoza one koji rade u odnosu na one za koje čitamo da su neradnici", kazao je Šimić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog nerada je jutros propao Odbor za zakonodavstvo", uzvratio je SDP-ov Tomislav Saucha. 

"Intencija je ovog zakona držanje kvoruma. Ja mogu cijeli tjedan ne doći na sjednicu i doći samo u petak", kazao je Saucha, koji smatra da se radi o neozbiljnom i potencijalno opasnom prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporbu se pokušava prisiliti da sudjeluje u nečemu što je izražavanje stava. Pravo je oporbe da izađe van iz sabornice. Ovo je narušavanje prava na demokraciju", kazao je Saucha.

S obzirom da zakon spominje opravdane i neopravdane izostanke s glasovanja, Saucha je spočitnuo da je dojam 'kao da smo djeca u u školi pa od ravnatelja tražimo da nam opravda izostanak.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, vladajući pojašnjavaju da se neće kažnjavati sam izlazak iz sabornice ili odbijanje glasovanja. Bitno je da svi dođu u Sabor, kažu.

'Pitanje napuštanja sabornice je legitimno demokratsko pravo i to ne bi trebalo tretirati kao izostanak', kazao je HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo