SRPSKI MEDIJI O VUKOVARU: / 'Nakon pada u Beogradu '91. održana je svečanost... Na stotine vojnika odlikovano je za hrabrost'

Image

Obilježava se 25. obljetnica pada Vukovara, grada koji je cijeli bio razrušen, a koji je danas hrvatski simbol stradanja i herojstva. Tisuće su ljudi u njemu ostavile živote.

18.11.2016.
10:34
VOYO logo

B92 piše da više od jedne trećine srpskog stanovništva koje živi u Vukovaru, ni na koji način ne sudjeluje u središnjoj manifestaciji povodom obilježavanja 'Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine'.

Prenose i kako će se tradicionalna Kolona sjećanja kretati starom trasom od gradske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, a podsjećaju i kako je tim povodom jučer Vlada RH sjednicu održala baš u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava najavio da će sutra biti odana počast žrtvama Borova naselja, dok će subota biti posvećena sjećanju žrtava na Ovčari.

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Sukobi počeli 13. kolovoza

Podsjećaju kako su ratni sukobi počeli 13. kolovoza 1991. te da je JNA zauzela Vukovar 18. studenoga te godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vukovar je bio prvi grad iz kojeg su borbom potisnute hrvatske snage. Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3000 i 5000 ljudi, uglavnom civila.

U sukobima je razrušeno 90 posto grada.U opsadi Vukovara sudjelovalo je oko 30.000 vojnika JNA i velik broj pripadnika teritorijane obrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage, prema procjenama, najprije brojile 1800 ljudi, ali su s vremenom uvelike narasle', tvrdi B92 i podsjeća na zapovjednike Milu Dedakovića Jastreba i Tomislava Merčepa s hrvatske strane, te zapovjednike JNA Baju Bojata i Mileta Mrkšića te generala Andriju Biorčevića koji je također bio zapovjednik na vukovarskom ratištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ordeni i medalje za hrabrost'

Srpski mediji podsjećaju i na njihovu svečanost nakon pada Vukovara. Naime, 7. prosinca 1991. u vojarni 'Maršal Tito' u Beogradu dodijeljeno je 260 odlikovanja i priznanja vojnicima i zapovjednicima koji su sudjelovali u 'operaciji Vukovar' i po 75 ordena i medalja za hrabrost. U više činove je unaprijeđeno 40 vojnika i zapovjednika, uz 34 izvanredna unaprijeđenja.

Image
Foto: AFP, HO

Podsjećaju i na to da je Vukovar 1991. bio administrativni centar 'Srpske oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema' pod vodstvom Gorana Hadžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratni zločini

'Za zločine u Vukovaru Međunarodni tribunal u Haagu je optužio nekadašnjeg gradonačelnika tog grada Slavka Dokmanovića, trojicu bivših oficira JNA - Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, i bivšeg predsjednika 'vlade' tog područja Gorana Hadžića', piše B92 i dodaje kako je pred srpskim pravosuđem 15 osoba pravomoćno osuđeno za razne zločine u Vukovaru, a velik broj istraga još je uvijek u tijeku.

Također podsjećaju kako je Hrvatska u proteklih 25 godina pokrenula kaznene postupke protiv 1203 osobe, a do sada je osuđena 181 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo