Srpska delegacija sutra uslovljava Prištinu

Državni vrh će na pregovorima u Briselu izneti svoj ultimatum za potpisivanje sporazuma

16.4.2013.
14:11
VOYO logo

Delegacije Vlade Srbije i Kosova sastaće se ponovo sutra u Briselu, objavila je na Twitter-u kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

- Nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena - navela je Čitaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako Trojka nezvanično saznaje do potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine verovatno neće doći ni sutra jer je ovog puta srpska delegacija odlučna da postavi uslove od kojih neće biti odstupanja.

Pretpostavlja se da će Beograd insistirati na prihvatanju svih do sada spomenutih uslova srpskih opština sa severa Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsećamo da je premijer Ivica Dačić ranije izjavljivao da Srbija ne pregovara o dobrosusedskim odnosima s Prištinom, već o nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu.

Iako su privremene vlasti u Prištini ranije govorile da su spremne da za Srbe u pokrajini obezbede širok stepen autonomije, one to ipak nisu učinile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da uprkos zahtevima Beograd nije dobio odgovor na pitanje o prisustvu bezbednosnih snaga, niti jasne odgovore po pitanju obrazovanja, zdravstva i pravosuđa, moguće je da upravo ove uslove delegacija Srbije sutra postavi u Briselu.

Prema pisanju Blica uslov srpske strane biće da se iz sporazuma izbaci deo prema kojem se Južna Mitrovica pripaja severu Kosova. Pored toga Srbija će ostati pri stavu da jedan od apelacionih sudova mora da bude u Severnoj Mitrovici, a insistiraće se i na policiji, kao i na zahtevu da kosovske bezbednosne snage ne mogu da dođu na sever Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum sa Prištinom bi trebalo da bude postignut najkasnije do kraja sedmice, jer visoka predstavnica EU Ketrin Ešton 22. aprila mora da podnese izveštaj o kosovskom dijalogu šefovima diplomatije zemalja EU.

Podsećamo da je poslednja, osma runda dijaloga završena bez dogovora Beograda i Prištine, 2. aprila u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo