Srne i lanad ugibaju od žeđi pred očima kupača

Stravičnim prizorima svjedočili su proteklih dana kupači na plaži u Porozini na Cresu.

25.8.2012.
10:43
VOYO logo

Tri dana na plaži u Porozini na Cresu košute, srne i lanad, iscrpljeni od dehidracije, umirale su pred očima kupača. Nadajući se spasu od velikih vrućina, nesretne životinje pile su more. U četvrtak navečer su ih s plaže uklonili članovi Lovačkog društva Orebić. No, ružne prizore kupači teško da će ikada zaboraviti. Među njima je i 11-godišnja djevojčica Korina iz Rijeke. čiji roditelji u Porozinama imaju vikendicu.

U potrazi za vodom dolazili pred kuće

"Bilo je grozno, u utorak su prve srne i Bambi došli na plažu, a do četvrtka navečer kad su ih odnijeli bilo ih je desetak. Jadne životinje, jako su se mučile, ljudi su im pomagali, jedna je žena uzela mlado i odnijela u Dragozetiće, pokušala ga je hraniti na dudu, ali je ipak uginulo", ispričala je za Novi list djevojčica koja je cijeli slučaj pratila suzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena obitelj nikada ranije nije vidjela da srne i jeleni kojih je bilo oduvijek dolaze na plažu i pred kuće. No, ove godine bilo je tako. Mnogima su pomogli žitelji koji su pred kućama ostavljali kante s vodom i hranu.

Spas stigao prekasno

Žitelji Dragozetića, pak, kažu kako su zvali veterinarsku službu i lovačko društvo u Cresu, ali da su im rekli da puste životinje i da će prirodna selekcije učiniti svoje. Jedini su se odmah po pozivu odazvali volonteri Eko centra Caput Insulae Beli, koji su pokušali spasiti dvije srne, no bilo je prekasno. Inače do trovanja zbog pijenja morske vode dolazi zbog poremećaja natrija i kalija što ostavlja posljedica na staničnoj membrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaroslav Honjek, tajnik LD Orebića koje ima koncesiju u lovištu Tramuntana, kaže kako je stanje na terenu zbog ekstremne suša vrlo teško, te da su dosad preuzeli dvanaest uginulih grla jelenske divljači. Grad Cres, u dogovoru s drugim službama, osigurao je deset tisuća kuna za sufinanciranje troškova dopreme vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo