Srednjoškolac iz Požege najbolji matematičar u Europi!

23.4.2013.
18:27
VOYO logo

Riječ je o učeniku trećeg razreda požeške Tehničke škole Petru Antoloviću, koji je nastupio u dvije kategorije natjecanja.

"U prvoj kategoriji učenici su trebali izraditi dizajn plakata povezan s nekom matematičkom temom. Kako se Petar u slobodno vrijeme bavi i nogometom u požeškom NK-u Slavonija, tematski je na plakatu spojio matematiku i nogomet. Druga i znatno zahtjevnija kategorija natjecanja bila je prezentacija matematičke teme u trajanju od tri minute. Peteročlani ocjenjivački sud za tu je kategoriju izdvojio 30 kandidata, nakon čega je ponovnim odabirom izdvojeno deset najboljih. U kategoriji prezentacije uživo odabrane teme iz matematike drugu i treću nagradu osvojili su kandidati iz Bugarske i Kazahstana, dok je Petar bio prvi s temom Sempliranje i Chemov teorem", rekla je za Glas Slavonije Petrova profesorica matematike Marija Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar je pak za list pojasnio vezu matematike i nogometa koju je nastojao prikazati u izradi plakata.

"Objasnio sam neke najjednostavnije primjere matematičkih i fizikalnih zakona koji vrijede i tijekom igre. Primjerice, ako imamo položaj igrača u trokutu, možemo izračunati vrijeme za koje će neki igrač prestići loptu. Za izračun možemo primijeniti kosinusov poučak ili teoriju parabole koja se primjenjuje i pri izvođenju slobodnog udarca", ispričao je Petar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo