Srbija i Rusija ozvaničile vezu Deklaracijom (FOTO)

Putin i Nikolić potpisali strateški sporazum u Sočiju

24.5.2013.
17:06
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali se u Sočiju, odakle su poručili da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i najavili razgovore o važnim zajedničkim projektima dve zemlje. Oni su danas potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve države.

Uoči posete Rusiji, Nikolić je u intervjuu za Itar-tas rekao da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže, a da će Deklaracija biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima", navodi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će ovim dokumentom biti određeni "glavni pravci daljeg razvoja odnosa".

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je danas, pred početak susreta Nikolića i Putina, da je taj dokument je pripreman naporno, ali da je sada sve spremno za njegovo potpisivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalnost Rusiji

Nikolić je danas ruskom predsedniku zahvalio na odnosu koji ta zemlja ima prema Srbiji i posebno na principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji.

On je Putina pozvao da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjenje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti našu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kao što i sami ocenjujete naši odnosi su sve bolji i idu uzlaznom linijom. Tome doprinose i naši česti kontakti, ali i veoma česti kontakti naših saradnika. Srbija je izuzetno zadovoljna odnosom Rusije prema njoj. Uvek može biti bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj Federeciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava - kazao je Nikolić.

Sastanku dvojice predsednika, trećem po redu otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prisustvuju i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: AP - Miša Džaparidze

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo