Srbija i Hrvatska grade nuklearku na Dunavu?

Ako bi se u Srbiji ukinula zabrana gradnje nuklearnih elektrana, ta bi zemlja, zajedno s Hrvatskom, mogla izgraditi nuklearnu elektranu na Dunavu. No, to nije sve.

3.12.2009.
15:51
VOYO logo

Srbijanski list Danas iz, kako pišu, dobro obaviještenih izvora donosi priču da se kao moguće lokacije elektrane spominju Kostolac i Mladenovo u Bačkoj ili, pak, Dalj u Hrvatskoj ukoliko bi naša zemlja ušla zajednički u takav posao. Novce bi osigurali zapadni partneri ili Rusija.

Priča o gradnji nuklearke aktualizirana je nakon što je ruski ambasador Aleksandar Konuzin izjavio da je Rusija spremna izgraditi takvu elektranu u Srbiji. Danas govori kako u prilog toj priči, iako je u Srbiji na snazi moratorij, ide i činjenica što u Hrvatskoj moratorij ističe 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog više u prilog suradnji Srbije i Hrvatske, a možda i Mađarske na projektu nuklearke je taj što Crna Gora ne gleda s odobravanjem na inicijativu koju su pokrenuli albanski premijer Sali Berisha i bivši premijer Ivo Sanader. Oni su početkom godine predstavili ideju o zajedničkoj izgradnji nuklearke kod Skadra. Za izgradnju nuklearke prema međunarodnim konvencijama potrebno je i odobrenje zemalja iz okruženja, te je zbog crnogorskog protivljenja taj projekt doveden u pitanje, piše Danas.

Direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković odbacio je ideje da će se u idućih desetak godina u Srbiji graditi nuklearka, ali je dodao da je to "svjetska budućnost o kojoj treba razmišljati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, moratorij o zabrani gradnje nuklearki donesen je još 1989. godine za vrijeme Jugoslavije.

Prethodni članci:

arti-200911300683006 arti-200910160307006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo