Srbija i Afrika k'o dva oka u glavi

Nikolić održao čas srpsko-afričke istorije na samitu Afričke unije

25.5.2013.
12:05
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na Samitu Afričke unije da je kao predsednik opredeljen jačanju svakog oblika saradnje sa afričkim zemljama.

U poruci solidarnosti, koja će povodom jubileja biti objavljena u specijalnoj monografiji, Nikolić je konstatovao da Srbija i Afrika imaju dugu tradiciju dobrih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Višedecenijska, u nekim slučajevima i vek duga saradnja Srbije sa afričkim državama nastavlja tako da se razvija na zdravim odnosima i obostranom uvažavanju - ocenio je Nikolić, navodi Tanjug.

Predsednik Srbije je uveren da će ciljevi Samita biti ostvareni i da će tema oko koje su se učesnici okupili u Adis Abebi -panafrikanizam i afrička renesansa - biti inspiracija za dostizanje mira u svim delovima Afrike, za obnovu i napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dobri odnosi vlada afričkih zemalja i Srbije samo su deo prijateljstva koje postoji između srpskog naroda i naroda Afrike. Ponosan sam na ulogu moje zemlje u procesu oslobođenja afričkih naroda, doprinos koji smo dali antikolonijalnoj borbi koju su vodili oslobodilački pokreti, na mesto Beograda u Pokretu nesvrstanih - napisao je Nikolić.

Srbija odškolovala Afriku

On je izrazio ponos i zbog školovanja hiljada afričkih studenata na univerzizetima u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na tim temeljima solidarnosti i bratstva, istorijski potvrđenim u teškim trenucima, spreman sam da, zajedno sa liderima afričkih država i rukovodstvom Afričke unije, radim dalje na unapređenju naših odnosa - istakao je predsednik Srbije.

U misijama mira

Nikolić je ukazao da Srbija, već više decenija, ne štedi napore da, u okviru svojih mogućnosti, doprinese multinacionalnim mirovnim operacijama sa mandatom UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Hiljade srpskih vojnika bilo je raspoređeno u misijama u Africi. U mnogim zemljama još je živo sećanjena delovanje mirovanjaka iz Srbije, koji su, profesionalno i nepristrasno, u saradnji sa vojnicima iz drugih zemalja, na komandnim i drugim položajima, radili na postizanju i očuvanju mira - istakao je Nikolić.

Nikolić je podsetio i da se u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu - ustanovi koja svedoči o prijateljstvu udaljenih, ali bratskih naroda - nalaze eksponati iz mnogih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nijedan od njih nije u Srbiju donet tajno, nezakonito i nečasno - konstatovao je Nikolić.

Kako je rekao, sidro sa jednog robovlasničkog broda podseća na tamnu stranu prošlosti u kojoj ljudski život i dostojanstvo nisu poštovani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Natpis kraj njega podseća, sa druge strane, da narodi moje zemlje u tim nemoralnim poslovima nisu učestvovali i opominje buduće generacije da ne dozvole da se takva zla ponove - zaključio je Nikolić.

U delegaciji sa predsednikom Nikolićem je i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Screenshot Tanjug

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo