Sramotno! Nakon kritike biskupa 'prešutjeli' partizane?

8.9.2013.
14:56
VOYO logo

Kroz deset splavi koje su se spuštale niz rijeku Kupu organizatori su odlučili predstaviti sisačke neznane velikane, pa je Siščanima prezentirana imaginarna priča o vilama i vilinskom porijeklu imena grada, zatim povijest Kelta i njihove Segeste na desnoj obali Kupe, prethodnika slavnije Siscije, zatim seljaci ratnici kneza Ljudevita Posavskog koji je područje Siska odabrao za pružanje otpora nekoć moćnim Francima i uloga posade sisačkog Starog grada pod vodstvom kanonika Mikca u poznatoj Sisačkoj bitci 22. lipnja 1593. godine.

Posljednja splav slavila je ulogu golobradih mladih Siščana koji su uz slabo naoružanje odlučili stati u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, prilikom čega su mnogi izgubili i svoje živote. Jedna je splav bila posvećena zaštitniku grada, Svetom Kvirinu, a predstavljeni su i majstori, radnici i obrtnici Siska 19. stoljeća, kada je ovaj grad bio veliko trgovačko središte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, posjetitelji su zamijetili kako ove godine, a nakon prošlogodišnje kritike biskupa Vlade Košića, nije bilo splavi posvećene 1. Sisačkom partizanskom odredu.

Zaprijetio zabranom korištenja imena Svetog Kvirina

Podsjetimo, biskup Košić je lani nakon manifestacije zaprijetio zabranom korištenja imena Svetog Kvirina u ovoj manifestaciji. "Ostao sam zaprepašten, ljut, kada sam vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu. Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, jer ne mogu jedno i drugo. Stoga zabranjujem ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima. Kao katolički biskup imam na to pravo", kazao je tada Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. u šumi Žabno pokraj Siska, te je bio prvi antifašistički partizanski odred u Hrvatskoj i u Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo