'SRAMOTA, U 21. STOLJEĆU NEMAMO PITKU VODU. PA DOKAD TAKO?' / Slavonci prozivaju lokalne političare

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Mještani Lukača kod Kutjeva ogorčeni su na taj grad jer već godinama pitaju što je s opskrbom pitke vode koju nemaju i dobivaju isti odgovor: 'Projekt kreće iduće godine'.

17.9.2016.
7:20
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Živimo u 21. stoljeću, a nemamo vode. Poruka je to mještana iz sela Lukač pod Papukom koji pripada gradu Kutjevu. Godinama zovu Grad i Tekiju, ali uvijek dobivaju isti odgovor, a to je da projekt kreće iduće godine. Pitaju se, dokad tako!? Voda koju imaju dolazi iz prirodnog izvora iz šume kojeg mještani sami uređuju ali ipak nije zdrava za piće, piše 034portal.

"Naša kuća sagrađena je prije 33 godine i nikada nismo imali vodu za piće. Po nju idemo kod susjeda koji živi preko puta i koji ima bunar te nam svaki dan da po dvije-tri kante vode da imamo za najosnovnije potrebe i neizmjerno smo mu zahvalni na tome. Voda koja izlazi iz slavine dolazi iz bazena smještenog tu gore u šumi, to je ustajala voda, kišnica, zamislite da to morate popiti. I te vode nema uvijek, a kad je ima, onda nije niti za zalijevanje cvijeća", priča nezadovoljna stanovnica Lukača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakoj kući maloljetna djeca

Neki mještani kopali su bunare, ali do vode nisu uspjeli doći. Drugi se potom nisu usudili jer je to veliki financijski izdatak. "Sramotno je ovo što se nama događa, tu ima trinaest kuća i gotovo u svakoj ima maloljetne djece. Rublje je gotovo nemoguće oprati jer jednostavno smrdi na tu vodu i nakon omekšivača. Ako operete ruke u vodi iz pipe, moći ćete osjetiti miris ustajalosti i tko zna čega još", priča Mirela Sukalić Raljević koja u mjestu živi 11 mjeseci.

Dio ljudi koji živi u nižem dijelu Lukača imaju vodu također iz nekog izvora u šumi s druge strane te je njihova voda zdrava i koriste ju za piće. Kažu kako ju često moraju nositi na analizu no bolje i to nego biti potpuno bez nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu Kutjevu kažu tek kako teže popraviti situaciju i izgovaraju se na prethodnu vlast. "Da nismo naslijedili višemilijunska dugovanja od prethodne vlasti, taj bi i slični problemi odavno bili riješeni sa pružateljem vodoopskrbnih usluga koja ima stvarnu nadležnost nad tom mrežom", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo