ŠOK U SLAVONIJI / 'Sram te bilo, državo!': djeci s posebnim potrebama srezano sufinanciranje troškova

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Iz škole poručuju kako su obračun radili prema odluci iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te kako se tablice šalju u Županiju osječko-baranjsku i da se na temelju toga isplaćuje novac koji stigne iz Ministarstva

15.6.2017.
20:23
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Roditelji koji dovoze djecu u odjele i skupine pri OŠ Vladimira Nazora u Đakovu neugodno su se iznenadili kad im je isplaćen novac za travanj čiji je iznos upola manji, piše Glas Slavonije.

“Invalidninu nam nisu povećavali više od osam godina, a troškovi života rastu. Ista je stvar i sa statusima roditelja njegovatelja, a sada i ovaj sramotni obračun goriva. Sram te bilo, državo! Ne znam prema kojim nam to kriterijima isplaćuju, ali sam sigurna da sam dobila tri puta manji iznos nego prije”, rekla je majka djeteta koje pohađa ovu školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako im je tajništvo prije obračunavalo četiri smjera. “Prije sam za dovoz i odvoz djeteta dobivala nešto više od 400 kuna. Isto toliko stoji mjesečna autobusna karta od mog sela do Đakova. Toliko zdrava djeca dobiju subvencije i kartu ne moraju platiti. Zanima me samo zbog čega nas ovaj sustav ponovno kažnjava? Ako zdrava djeca mogu imati besplatan prijevoz, zašto mi ne dobivamo iznos mjesečne karte?”, rekla je ogorčena majka.

Iz škole poručuju kako su obračun radili prema odluci iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te kako se tablice šalju u Županiju osječko-baranjsku i da se na temelju toga isplaćuje novac koji stigne iz Ministarstva. Škola je u ožujku Ministarstvu poslala zamolbu za suglasnost za sufinanciranje povećanih troškova prijevoza za učenike s teškoćama u razvoju kojima je potreban prilagođen oblik prijevoza te su u travnju dobili odgovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je ondje poimence navelo sve učenike s teškoćama u razvoju i kilometražu koju roditelji dnevno prelaze kako bi djecu dovezli u školu i odvezli. Recimo, za dijete iz Kuševca naveli su dnevnu kilometražu od deset kilometara, odnosno pet kilometara do škole i isto toliko natrag. Majka tvrdi da ta brojka ne stoji, jer je riječ o udaljenosti “od table do table”.

"Obračun sigurno nije u redu! Ne znam prema kojim je kriterijima rađen. Također, zanima me tko od nadležnih koji su donijeli ovakvu odluku razumije stanje i potrebe roditelja i djece s posebnim potrebama i tko može očekivati da sjede u gradu i čekaju tri i pol sata dok djetetu ne završi nastava", objasnila je majka dječaka koji pohađa odjele Škole Vladimira Nazora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo objašnjava kako je riječ o obračunu dovoza učenika od kuće do škole i odvozu natrag. Isto se navodi i u suglasnosti koja je u školu iz Ministarstva stigla u travnju.

Ministarstvo u svojoj odluci s početka godine, odnosno od 9. siječnja, u kriterijima navelo kako Ministarstvo “nadoknađuje troškove goriva po prijeđenom broju kilometara za odobreni individualni prijevoz roditelja kao pratitelja, od kuće do škole i natrag, i to: 10 posto važeće cijene goriva za vozilo kojim roditelj obavlja prijevoz i 15 posto važeće cijene goriva ako roditelj prevozi više od jednog djeteta”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljutiti roditelji kažu kako je ova odluka stigla na kraju školske godine, pa je kasno bilo što poduzimati, no za iduću, ostane li ovako, najavljuju prosvjede i nedovoženje djece u školu, piše Glas Slavonije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo