Spriječite da vam led okuje auto i pazite s antifrizom

Snijeg koji ne prestaje padati donio je i mnoge dodatne poslove, pa i troškove.

10.2.2012.
11:03
VOYO logo

Izaberite manje štetan antifriz

Pola decilitra standardnog antifriza na bazi etilen glikola može ubiti psa. Propilen glikol je puno manje toksična alternativa (dobiva se iz fosilnih goriva pa također nije ekološki najpovoljniji). Budući da obje vrste tijekom upotrebe 'usisaju' opasne metale poput olova, kadmija i kroma, kad vam više ne bude trebao, antifriz odnesite na za to predviđen otpad. U svojem autoservisu zatražite informacije gdje se zbrinjava takav otpad.

Borite se protiv leda prirodno

Kako biste spriječili da vam led okuje kućne i automobilske prozore, istrljajte unutrašnjost stakla spužvom namočenom u vodi u kojoj ste otopili sol. Potom osušite staklo čistom krpom. Iako ga nećete vidjeti, ostatak te tekućine zaštitit će staklene površine od leda. Za dodatni učinak, raspršite otopinu od tri četvrtine alkoholnog octa i jedne četvrtine vode na vanjsku stranu stakla pa temeljito obrišite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjite temperaturu

Neka temperatura u vašem domu bude oko 20 stupnjeva. Radije obucite dodatni sloj odjeće nego da zagrijavate do te mjere da po kući hodate u kratkim rukavima. Noću možete još malo smanjiti grijanje. Na taj način uštedjet ćete i do 15 posto iznosa koji plaćate za grijanje. S podesivim termostatom možete još dodatno uštedjeti. Ako napuštate kuću na nekoliko dana, smanjite grijanje na 15 stupnjeva. Ta će temperatura održati zidove toplima pa nećete puno potrošiti na grijanje. To je zapravo jeftinije nego da potpuno isključite grijanje pa nakon nekoliko dana naglo zagrijavate kuću.

Naložite pametno

Vatru u kaminu ili peći zapalite tako da raspušete mali plamen da biste smanjili emisiju dima i plinova. Vatru potpirujte malim komadima suhog drveta koji su se na zraku sušili barem šest mjeseci. Takvo drvo sagorijeva 'čisto'. Nikad ne palite drvo koje je kemijski tretirano. Neka plamen bude jak, vatra koja se gasi proizvodi više dima i jače onečišćuje okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjite prazan hod

Ne dopustite da vam auto stoji u leru dulje od 30 sekundi. Uz to što rasipate gorivo, na taj način potičete habanje cilindra, svjećica i ispušnog sustava. Pitate se koji je onda najbolji način da zagrijete automobil? Vozite ga! Kako biste smanjili emisiju štetnih plinova i smanjili trošak za gorivo, ugradite plin, piše Sensa.

Odmrzavajte učinkovitije

Izbjegavajte sol (natrij klorid) i ureu za sprječavanje poledice na prilaznoj stazi do svoje kuće. Ne samo da mogu onečistiti tlo tvarima koje štete korijenju biljaka nego mogu oštetiti beton i uništiti travnjak, čak i ako je pokriven snijegom. Bolji način? Pijesak. On će stvoriti trenje, a neće uništiti biljke. Probajte i s kalcij kloridom koji može biti štetan za vegetaciju, ali barem ne sadržava cijanid kojeg ima u kamenoj soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izolirajte slavine

Kako biste skratili vrijeme dok čekate da poteče topla voda iz slavine, izolirajte cijevi. Mogli biste podići temperaturu vode, a da istovremeno ne trošite više energije. Ne morate to raditi u cijeloj kući. Dovoljno je da izolacijom obuhvatite jedan metar cijevi do slavine kojom se najčešće koristite. Ušteda će biti očigledna, kako vode tako i novca.

Pustite sunce unutra

Čak i u zimsko doba sunčeve zrake daju toplinu. Iskoristite to besplatno grijanje razmičući zastore i podižući rolete na prozorima koji su najizloženiji sunčevoj svjetlosti (obično oni na istočnoj strani). Navečer na prozore navucite debele zastore kako biste zadržali toplinu u svojem prostoru. Zakrpajte sve rupe i osigurajte da prozori dobro sjedaju u okno kako se kroz procjepe ne bi gubila toplina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrpajte rupe na tavanu

Uštedjet ćete na računu za grijanje ako zatvorite procjepe u zidovima na tavanu. Možda vam se čini da to nije važno mjesto u vašoj kući, no hladni zrak spušta se odozgo prema dolje. Također, izolacijskom vrpcom zatvorite procjepe ispod vrata kako ne biste gubili toplinu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo