Špremovo liječenje stajat će pola milijuna dolara

25.8.2012.
12:54
VOYO logo

Nakon što je predsjednik Sabora Boris Šprem u četvrtak ujutro otputovao za Sjedinjene Države zbog, kako su pojasnili iz njegova ureda, nemogućnosti da liječnici u Hrvatskoj osiguraju pobjedu nad zloćudnom bolešću multiplog mijeloma, njegov hematolog je pojasnio kako će mu u Houstonu biti osigurana potrebna dijagnostika i liječenje da bi se mogla provesti transplantacija koštane srži za koju bi donor trebao biti Špremov mlađi brat.

HZZO u inozemstvo uputio 49 pacijenata ove godine

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za sada će, potvrdio je glasnogovornik Nenad Korkut, financirati obradu i konzultacijski pregled u trajanju od 14 dana, radi donošenja mišljenja o mogućnostima daljnjeg liječenja. Koliko će stajati dijagnostička obrada i koliko bi koštalo liječenje u SAD-u, iz HZZO-a nisu naveli, no Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako bi, u slučaju da Šprem u Houstonu ostane i na liječenju, koje bi uključivalo transplantaciju matičnih stanica i kemoterapiju kakvu u Zagrebu još ne daju pacijentima, to stajalo minimalno pola milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, HZZO u prvih šest mjeseci ove godine u inozemstvo na liječenje uputio 49 pacijenata s dijagnozama iz skupine zloćudnih tumora krvotvornih organa, u koje spada i multipli mijelom. HZZO svoje osiguranike najčešće na liječenje upućuje u Austriju, Njemačku, Italiju i Nizozemsku, a Korkut napominje i kako se na tom popisu nalazi i SAD.

Houston najbolji

Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split prof. dr. Eduard Vrdoljak tvrdi da je Centar u Houstonu, uz Memorial Sloan-Kettering Cancer Center u New Yorku, najbolja ustanova za liječenje svih vrsta raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je najteže, dobro je biti u toj ustanovi, koja se s Memorial centrom već niz godina izmjenjuje na prvom mjestu najboljeg centra za liječenje raka u SAD-u, i to prema čitavom nizu kriterija odličnosti, uključujući, dakako, i postotak izlječenja", kaže dr. Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo