Njegov grob i dalje neuređen / Sprema se misa povodom godišnjice Bandićeve smrti u župi Gospe Lurdske

Image
Foto: Karlo Klasic/Sanjin Strukić/Pixsell

Nedavno je njegova kći poslala emotivno pismo zagrebačkom gradonačelniku Tomaševiću s molbom da obitelj uredi grob

27.2.2024.
13:24
Karlo Klasic/Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

U povodu godišnjice smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u srijedu, 28. veljače, održat će se sveta misa u 17 sati njegovoj župi Gospe Lurdske. U 16 sati će se posjetiti njegov grob na Mirogoju i zapaliti svijeće.

Bandić je preminuo prije tri godine iznenadnom smrću u vrijeme trajanja njegova mandata. a nedavno se njegova kći Ana-Marija pismom obratila sadašnjem gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću s molbom da o svom trošku, a ne o trošku poreznih obveznika, podigne spomenik ocu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, njegov grob na Mirogoju još nije uređen.

Prvu godinu nakon njegove smrti Tomaševiću se obratila i Bandićeva udovica Vesna s istom molbom. Nekoliko tjedana nakon toga, Tomašević je u službenom glasniku Grada Zagreba objavio odluku da se korištenje grobnog mjesta ustupa Bandićevoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada Zagreba oko groba su odgovorili: "Budući da državne institucije provode izvide oko legalnosti proširenja grobnog polja, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode do okončanja tih postupaka nije u mogućnosti izdati prethodnu suglasnosti. Za informacije vezane uz postupanja državnih institucija, molimo da se obratite njima."

Image
Molba za izgradnju spomenika /

RTL ekskluzivno doznaje: Tomaševiću stiglo pismo Bandićeve kćeri. 'Ovo je apel za razumijevanje'

Image
Molba za izgradnju spomenika /

RTL ekskluzivno doznaje: Tomaševiću stiglo pismo Bandićeve kćeri. 'Ovo je apel za razumijevanje'

Sam spomenik Bandiću izradio je Marijan Hržić, arhitekt i urbanist koji potpisuje zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke, Gaj urni na Krematoriju te kompleks Cibona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradskom Zavodu za zaštitu spomenika ponudio je tri rješenja, a predstavnici Zavoda dali su zeleno svjetlo za jedno, no realizacija se još uvijek čeka.

Bandićeva kći u pismu Tomaševiću je napisala: "Poštovani gradonačelniče Tomašević, obraćam Vam se danas ne samo kao kći pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba već i kao netko tko razumije duboku složenost vodstva i odgovornosti koje nosi svaka osoba na javnoj dužnosti. Obraćam se i s dubokim razumijevanjem za žrtvu i posvećenost koju uloga gradonačelnika zahtijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao kći čovjeka koji je tu dužnost obnašao s nepokolebljivom predanošću, itekako sam svjesna koliko je otac bio odsutan iz naših života, zanemarujući vlastite i naše potrebe radi dobrobiti Zagreba i njegovih građana. Pišući ovo, prisjećam se živih, nikad ispričanih priča iz svijeta u kojemu granice osobnog i javnog često nisu jasno iscrtane, i ponekad se čine zamagljene, a koje se često odvijaju iza kulisa odgovornosti - tamo gdje se osobne žrtve i posvećenost javnom dobru isprepliću u složenu priču, punu sivih nijansi.

Teško je riječima dočarati prazninu koja bi nastala zbog rijetkih zajedničkih trenutaka; posljedica očeve neumorne predanosti unapređenju grada koji smo oboje snažno voljeli.Upravo ta spoznaja oblikovala je naš pristup dizajnu spomenika koji smo zamislili za njegovo posljednji počivalište."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Skromno i nepretenciozno'

U nastavku je navela da žele urediti grob prema mjerilima za koje kaže da je on imao: "Željeli smo nešto skromno i nepretenciozno, daleko od grandioznosti i pompe, nešto što bi odražavalo njegovu ljudsku jednostavnost i predanost službi, a ne težnju za slavom. Spomenik je zamišljen kao tih, ali snažan podsjetnik na čovjeka koji je proveo svoj život služeći drugima, čija je veličina bila u njegovoj sposobnosti da se neprestano žrtvuje za dobrobit zajednice.

'History is not made by those who did nothing' citat je koji odzvanja kroz moje misli dok razmišljam o očevoj ostavštini. U prijevodu, to bi značilo da povijest ne pišu oni koji ništa nisu učinili. Moj otac je, unatoč svim izazovima, ostavio neizbrisiv trag u srcima onih kojima je služio, i duboko vjerujem da zaslužuje spomenik koji će simbolizirati takvu tatinu neumornu predanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

U svijetu koji cijeni povijest i tradiciju, gdje se priče o liderima prepričavaju s poštovanjem prema njihovoj ulozi u oblikovanju naše sadašnjosti, moj otac ostaje bez spomena koji bi svjedočio o njegovom životu i djelovanju. Gotovo tri godine nakon očeve smrti, suočavamo se s nepodnošljivom tugom zbog činjenice da njegov grob na Mirogoju još uvijek čeka spomenik. Taj spomenik nije samo simbol poštovanja prema njegovoj službi gradu, već i mjesto sjećanja za obitelj, prijatelje i sve one koji su ga poštivali.

Zajedno s majkom podnijela sam zahtjev za izgradnju spomenika za koji smatramo da bi bio dostojanstveno sjećanje na oca. Unatoč svim postupcima i provjerama, nije utvrđena nijedna nepravilnost u vezi s dokumentacijom koja bi sprečavala izgradnju spomenika. Ministarstvo kulture potvrdilo je da nema prepreka za naš zahtjev, što dodatno pojačava našu zbunjenost i tugu zbog nedostatka Vaše suglasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dajte nam priliku'

Željela bih Vam reći da smo majka i ja od srca zahvalne Vama i vašoj Upravi na grobnom mjestu koje ste nam ljubazno ustupili, ali, priznajem, teško nam je prihvatiti da, u gradu koji njeguje vlastitu povijest i kulturu, mjesto gdje počiva moj otac ostaje bez odgovarajućeg obilježja. Molim Vas da sagledate ovu situaciju ne samo kroz administrativne procedure, već i kroz prizmu empatije i zajedničke želje za poštovanjem onih koji su dugi niz godina služili našem gradu.

Razumijem da ste, kao i moj otac, posvećeni Zagrebu, i molim Vas da ovo pismo probate shvatiti kao most koji spaja našu zajedničku ljubav prema gradu. Ne tražim ništa više od mogućnosti da dostojanstveno obilježimo kraj jednog poglavlja, kako bismo svi zajedno mogli nastaviti graditi na temeljima uzajamnog poštivanja i razumijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema pravne ili etičke prepreke za postavljanje spomenika; sve provjere su potvrdile da nema nepravilnosti. Sada je samo pitanje volje da se omogući obitelji i prijateljima da na dostojan način odamo počast voljenoj osobi.

Poštovani Gradonačelniče, ovo nije samo molba za dozvolu za izgradnju spomenika; ovo je apel jedne kćeri za razumijevanje, za priznanje da, bez obzira na političke razlike, svatko zaslužuje da ih se sjećamo na način koji odražava ljubav i poštovanje prema životu koji je bio posvećen našem gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molim Vas, neka ovo pismo bude spona koja će povezati prošlost koju ste Vi i moj otac možda različito vidjeli, s budućnošću u kojoj možemo zajedno raditi na izgradnji grada punog tolerancije, razumijevanja, poštovanja i ljubavi.

Dajte nam priliku da na dostojan način zatvorimo bolnu stranicu naših života, s nadgrobnim spomenikom koji će simbolizirati ne samo gradonačelničku službu, već i biti podsjetnik na izvanrednog čovjeka, oca i voljenog člana zajednice.
S iskrenom nadom i poštovanjem, Ana-Marija Bandić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO RTL Doznaje: Na stol Tomislava Tomaševića stiglo pismo kćeri Milana Bandića

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike