SPREMA LI SE TO NOVA 'ČISTKA' U VLADI? Plenkovićev savjetnik opleo po ministrici: / 'Provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Izjava ministrice da se ona ne svrstava ni na jednu stranu je neistinita.

20.11.2019.
14:20
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nekoliko sati nakon što su sindikati objavili kako neće odustati od svojih zahtjeva i prekinuti štrajk, ministrica Blaženka Divjak svojom je izjavom podigla popriličnu prašinu.

"To je desetljećima bilo zanemarivano, a ja sam dala sve od sebe da se to poboljša. Podaci o referendumu jasna su poruka Vladi. Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava – pravo na kvalitetno obrazovanje učenika i pravo učitelja da se bore za svoj bolji materijalni status. Od danas to nije moguće pomiriti. Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći između sindikata i premijera. Ja u tome ne želim sudjelovati", kazala je tada Divjak, nakon što štrajk prosvjetnih radnika ne jenjava gotovo mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA BAŠ NIKAKVIH NAZNAKA DA BI ŠTRAJK U ŠKOLAMA MOGAO PRESTATI: /

'Htjela sam da se barem za osmaše i maturante održava nastava. Odbili su...'

Image
NEMA BAŠ NIKAKVIH NAZNAKA DA BI ŠTRAJK U ŠKOLAMA MOGAO PRESTATI: /

'Htjela sam da se barem za osmaše i maturante održava nastava. Odbili su...'

Na njezin komentar reagirao je i posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja Radovan Fuchs rekavši kako je on neistinit.

'Ministrica se itekako svrstala'

"Izjava ministrice da se ona ne svrstava ni na jednu stranu je neistinita. Naime, ministrica je glasovala na Vladi za usvajanje proračuna u kojem financijski nije ugrađen zahtjev sindikata, ali je ugrađen Vladin prijedlog o povećanju plaća od 6,12 posto učiteljima i nastavnicima. U tom trenutku je znala da u proračunu nisu ugrađeni sindikalni zahtjevi tako da se glasovanjem za proračun ministrica itekako svrstala na stranu protiv sindikalnih zahtjeva. Zbog kojih je razloga ona reterirala od svoje odluke, možemo samo nagađati. Možda je razlog taj što ministrica traži izlaznu varijantu iz problema kojih je jednim dijelom i sama uzrokovala. Kad kažem 'izlazna varijanta' mislim na to da provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavku ne želi dati jer bi činom ostavke morala priznati da je ili pogriješila ili da ne može riješiti probleme, što je stavlja u poziciju da je se proglasi nedovoljno sposobnom za ulogu koju obnaša", kazao je Fuchs za Jutarnji list.

Rekao je kako i sam, kao većina građana, smatra da bi prosvjetni djelatnici trebali imati veća primanja, jednako kao što bi veća primanja trebali imati i policajci te zdravstveni djelatnici, ali da je povećanje od više od 20 posto maksimum ako se želi nastaviti s politikom stabilizacije državnih financija i smanjenja javnog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku u tom smislu daje premijeru, a na pitanje je li potencijalni nasljednik Blaženke Divjak odgovara kako o tome uopće ne razmišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo