ŠPRAJC OPET UDARA: / 'Moderni avioni nisu za zemlju gdje župan mlati ženu, a narod, kao i '45-e, bježi prema Bleiburgu'

Image
Foto: Screenshot/RTL
4.10.2017.
7:46
Screenshot/RTL
VOYO logo

RTL-ov urednik i voditelj Zoran Šprajc sinoć je u svojoj emisiji još jednom pokazao svoj britki humor te podsjetio zašto je baš on među omiljenim licima s malih ekrana. Šprajc se sebi svojstvenim komentarom osvrnuo na kupnju borbenih zrakoplova te na zemlje koje su poslale svoje ponude Hrvatskoj. Osim što će MORH potrošiti milijarde na novo naoružanje, žustru raspravu u javnosti izazvao je i sam izbor aviona, a navodno je on bio i uzrok višemjesečnih razmirica između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra obrane Damira Krstičevića.

'MORH će se odlučiti za ponude Zapadnih saveznika'

Iako su svoje ponude poslali iz Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, Šprajc je pročitao lažne "ponude zemalja koje su pristigle na natječaj iz 1945.", zaključivši kako "nema veze što je pomiješao natječaje i godine" jer "ionako živimo negdje u tom vremenu, a kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 milijuna eura su za neke moderne države, a ne za zemlju gdje još uvijek raspravljamo tko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gdje župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa osim narodu koji kao i '45-e bježi prema Bleiburgu i dalje prema Zapadnim saveznicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIVENA PRAVA ISTINA O SUKOBU PREDSJEDNICE I MINISTRA? /

Razmirice traju više od godinu dana i nemaju veze s požarom u Splitu

Image
OTKRIVENA PRAVA ISTINA O SUKOBU PREDSJEDNICE I MINISTRA? /

Razmirice traju više od godinu dana i nemaju veze s požarom u Splitu

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

"U Ministarstvu obrane službeno su otvorene ponude za nabavku borbenih aviona. Ponude su poslale četiri zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Sovjetski savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/na sat, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cijena je povoljna, ali MORH će se vjerojatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika.

Tu je recimo odličan njemački Messerschmitt BF 109. Izuzetno moderan lovački avion, prvi s monokl kabinom, a i kotači mu se mogu uvlačiti. Naoružan je sa dva mitraljeza i jednim topom od 20 mm. Dokazali su se u španjolskom građanskom ratu, a njemački letački as Erih Hartman u njemu je osvojio 352 zračna dvoboja. "Das avion", što bi rekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moderni avioni ionako nisu za zemlju gdje župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa osim narodu'

Ipak valja podsjetiti da se ni Messerschmitt nije mogao nositi s onim što Hrvatskoj nudi Velika Britanija: već sada legendarni lovac - bombarder Spitfire Super Marine. Riječ je o jednom od najbržih zrakoplova na svijetu koji leti brzinom od 750 km/H, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je s četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm, a može nositi čak dvije bombe ispod krila.

Jednako zanimljiva je i američka ponuda ne samo zbog ponude nego najviše zbog Amerike. Amerikanci nam nude P-51 Mustang, lovački avion čak brži od Spitfirea, Mustang ide do 755 km/h i sa najvećim doletom od čak 2700 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naoružan je sa čak šest Browing strojnica, nekoliko projektila, a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bijele kuće što će se sigurno svidjeti državnom vrhu.

Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na natječaj iz 1945., ali nema veze, ionako živimo negdje u tom vremenu, kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 milijuna eura su za neke moderne države, a ne za zemlju gdje još uvijek raspravljamo tko su bili ustaše i švabe, za zemlju gdje župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa osim narodu koji kao i '45-e bježi prema Bleiburgu i dalje prema Zapadnim saveznicima", rekao je Šprajc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video možete pogledati ovdje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo