35 milijuna kuna / Spomenik domovini nasuprot spomenika Franji Tuđmanu koji je izazvao brojne kontroverze

Spomenik domovini otvoren je baš na 21. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

10.12.2020.
23:10
VOYO logo

Koštao je 35 milijuna kuna, i otkriven je na 21. godišnjicu smrti Franje Tuđmana. U Zagrebu je danas svečano otvoren Spomenik domovini, monumentalna kreacija ispred dvorane Vatroslav Lisinski. 

'Ćaća gleda svoje djelo'

Podsjeća i na oltar Domovine na Medvedgradu i na Zid boli, a nalazi se preko puta spomenika Franji Tuđmanu, koji je svečano otvoren na isti dan prije 2 godine. Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću, objasnio je to tako Milan Bandić. Iako, kao što smo već odavno utvrdili, rijetki spomenici u Hrvatskoj zapravo liče na ćaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon godinu dana gradnje Zagreb ima Spomenik domovini s vječnom vatrom. Cjelinu nadopunjuje stakleni zid inspiriran Zidom boli sa selske ceste, a elementi za njegovu gradnju nabavljeni su u Kini. Portal je dug 31 metar.

''Lijepo, vrlo lijepo i stvarno mi se sviđa. Ovdje ja stanujem u blizini kod Lisinskog'', rekao je Ivan iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Drago mi je da je otvoren, čini mi se jako lijepo. Moderno izgleda'', kazao je Tomislav iz Zagreba.

Gigantski kameni blok težak je čak 43 tone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kamen je napravljen kao jedna svojevrsna inovacija, od 100 tona kamena Kamfanarna, izvučena je stijena ručno pa strojno obrađivana rukom jednog mladića tri mjeseca. Kvalitetan naš kamen'', izjavio je arhitekt Nenad Fabijanić.

Image
kamena gromada /

Otvoren je Spomenik domovini, Bandić izjavio: 'Sa braniteljima ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću'

Image
kamena gromada /

Otvoren je Spomenik domovini, Bandić izjavio: 'Sa braniteljima ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću'

'Nismo mogli bolje'

Spomenik domovini otvoren je baš na 21. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Preko puta još jedan otac domovine prvi Hrvatski predsjednik, s hrvatskim braniteljima Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću. Nismo mogli bolje'', rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Smješten je između zgrade Gradske uprave i koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, točno nasuprot spomenika prvom predsjedniku koji je napravljen prije dvije godine i koji je izazvao brojne kontroverze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njegovu izgledu raspravljalo se danima. Umjesto Franje Tuđmana u djelu Kuzme Kovačića brojni Hrvati su vidjeli Pavla Kalinića. Teško je oca prepoznao i Miroslav Tuđman. I da, nije to jedini promašeni Tuđman u očima građana. Vidjeli smo predsjednika u suknji, s leptir mašnom, umornog i ispijenog. U spomenicima je daleko od svog stvarnog izgleda. Zašto je tako teško napraviti Tuđmana nedavno smo pitali Nikolu Vudraga, kipara koji je uspio napraviti Tuđmana koji sliči na sebe.

''Bilo je dosta ismijavanja Tuđmanovih skulptura, pa sam odlučio obraniti struku. Može se, i postoje neki standard, ali je moguće'', prokomentirao je kipar Nikola Vudrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđmana nema gdje nema. Njegovi spomenici od sjevera do juga počeli su nicati 2000-ih pa sada sjećanje na Tuđmana živi u 20 spomenika, 31 bisti, 42 ulice i na 49 trgova.

''Možemo reći da je Tuđman u ovom trenutku vrlo važan onima koji su na vlasti, ili žele doći na vlast jer kroz njega mogu ostvariti politički probitak'', kazao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomeniku domovini i Tuđmanu kod Lisinskog u posjet će dolaziti i međunarodne delegacije. I to nakon što slete u Zračnu luku Franje Tuđmana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo