SPLITSKI DOM U KOJI SE UVUKAO COVID-19 U TEŠKOM MINUSU: / Gubitak od 2,5 milijuna kuna platit će porezni obveznici

Image
Foto: Pixsell

Postavlja se pitanje zašto Dom u Splitu na čijem čelu je još uvijek HDZ-ovac Ivan Škaričić ima toliko ogromne gubitke

10.7.2020.
16:08
Pixsell
VOYO logo

Vijećnici Splitsko-dalmatinske županije ponovno će zasjesti u vijećnićke klupe 14. srpnja jer će se tada održati 32. sjednica Županijske skupštine. Između ostalog, na dnevnom redu sa čak 51 točkom raspravljat će se prije ljetnog odmora. Ono što će skupštinari usvajati jest "izvješće i kronologija događaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji za vrijeme epidemije koronavirusa".

Tema rasprave bit će i Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu te Nastavni zavod za javno zdravstvo kao i o radu župana Blaženka Bobana od prosinca 2019. godine. Kako javlja Slobodna Dalmacija, vijećnici će poslušati i izvješća o stanju u domovina za starije i nemoćne čiji je osnivač upravo Županija. Pred vijećnicima će se naći izvješća o radu ravnatelja Doma Split u što spadaju dom na Vukovarskoj, Stari Grad i Zenta, Doma Makarska i Doma na Visu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

09.04.2020.,Split - U dom za starije i nemocne na Vukovarskoj ulici jutros je u pratnji stigao ravnatelj KBC Split Julije Mestrovic. Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Dvjema ustanovama Županija će pokriti gubitke u 2019. godini. Jedan od njih je splitski Dom koji je 2018. imao gubitak od 4,1 milijun kuna, a sada će biti anulirano 2,5 milijuna kuna koji su nastali 2019. godine.

Image
RAVNATELJ SPLITSKOG DOMA NIJE ODGOVORAN ZA PROBOJ VIRUSA? /

'Škaričić se ne da, sad kupuju vrijeme. Sve su to političke igre'

Image
RAVNATELJ SPLITSKOG DOMA NIJE ODGOVORAN ZA PROBOJ VIRUSA? /

'Škaričić se ne da, sad kupuju vrijeme. Sve su to političke igre'

Zašto dom na čelu sa Škaričićem ima tolike gubitke?

Postavlja se pitanje zašto Dom u Splitu na čijem čelu je još uvijek HDZ-ovac Ivan Škaričić ima toliko ogromne gubitke. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, prošle godine je u smještaju Doma na Zenti bilo 357 korisnika, u Vukovarskoj 328, dok je u Starom Gradu bilo 70 štićenika o kojima brine 298 zaposlenih. Sredinom 2018. smještaj u domu poskupio je za više od 20 posto pa unatoč tom "novom" novcu u blagajni doma, gubici se i dalje redaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

26.05.2020.,Split - Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima prisustvovao prosirenoj sjednici Zupanijskog odbora HDZ-a. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ravnatelj Škaričić u zaključku navodi, kako će, bez obzira na to što će Županija pokriti gubitke te planiranom novom povećanju cijene usluga, provesti dodatnu analizu svih troškova i njihovu moguću racionalizaciju. Isto tako, HDZ-ovac navodi da će uložiti dodatne napore za naplatu potraživanja. Naglašava kako je potrebno izraditi nove kriterije za prijem korisnika i uvesti imovinski cenzus. Razlog za ovo posljednje krije se u izbjegavanju situacije da osobe s velikim mirovinama koriste pravo na smještaj uz znatnu novčanu participaciju države.

U tom istom zaključku Škaričić ističe da postoji potreba za stručnim medicinskim osobljem, ali i u administraciji za osobama koje su potkovane informatičkim obrazovanjem. Spominje da je neophodna obnova zgrade pa kaže da povremeno mijenjaju prozore i okvire, međutim, i to je nedostatno jer zgrada Doma treba i obnovu fasade. Jedan od problema krije se u pitanju vlastištva zgrada u Splitu. Premda možda zvuči nevjerojatno, realnost je takva da je Dom na Zenti i Škaričićev u Vukovarskoj pod upravljanjem Splitsko-dalmatinske županije koja je i osnivač, ali objekti i smještajne jedinice Doma su i dalje u vlasništvo Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Zemljište na kojem je Dom smješten je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnici će dići ruku za pokrivanje gubitaka

Dakle, vijećnici će 14. srpnja ponovno dignuti ruku za pokrivanje i ovoga gubitka od 2,5 milijuna kuna u splitskom Domu u Vukovarskoj, baš kao i posljednjih šest godina. Premda će podići ruku, realno gledano, problem se niti u jednom segmentu neće pokušati riješiti.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Županiji će biti lakše posegnuti za novcem u blagajnu koja se puni novcem poreznih obveznika, dakle građana, nego da riješi imovinskopravne odnose s državom. S punim i riješenim vlasništvom, mogli bi aplicirati za EU fondove pa europskim novcem obnoviti zgrade, educirati stručno osoblje kao i uložiti u opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, splitski Dom za starije u Vukovarskoj kao skupa sa Škaričićem došao je na udar javnosti nakon što se saznalo da su već danima korisnici u temperaturi. Kasnije se ispostavilo da su zaraženi Covidom-19.

Povjerenica župana za Dom za starije i nemoćne Split, Helena Bandalović, u svom izvješću zapisala je da je tijekom pandemije koronavirusa u tom Domu, od 313 korisnika, čak njih 68 zaraženo. Prema izvješću, 18 korisnika je preminulo te je 15 zaposlenika zaraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo