Skrbe za 227 djece / Splitska Udruga 'Anđeli' ostala bez novca: 'Da zatvorimo vrata i svu našu djecu iskrcamo pred Vladu?'

Iz udruge tvrde da je novac za njih jednostavno prenamijenjen, a iz Ministarstva financija to poriču

20.5.2020.
20:55
VOYO logo

Splitska udruga "Anđeli" koja skrbi za 227 djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom mogla bi potkraj lipnja zatvoriti vrata. Zbog ukidanja svih projekata i programa tijekom epidemije, ostali su bez novca.

Predsjednica udruge prozvala je Vladu da uništava civilni sektor i zanemaruje najranjivije članove društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Triput tjedno Petra dolazi u udrugu Anđeli na rehabilitaciju. No, krajem lipnja udruga možda zatvori vrata za djecu poput nje, a desetero stručnih djelatnika moglo bi završiti na ulici.

"Fizikalna, logoped, psiholog, defektolog. Sve tako i to je najbolje što se njima može dati. Ako im se to uskrati, nema logike za ništa. Njima je ovo sve", poručila je Jelena Mijić, majka štićenice udruge Anđeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je više od 50 dana od početka epidemije kada je udruga koja skrbi za više od 200 djece s višestrukim teškoćama dobila paket iz Ministarstva socijalne skrbi. U njemu 40 zaštitnih maski i dvije bočice dezinfekcijskog sredstva.

"Ne radi se o toj kapi, ovo je samo zadnja kap! Radi se o tome da smo mi 15 godina na ovoj sceni, ali i više od toga, da se borimo za našu djecu, njihova prava i pravdu", rekla je  Dijana Aničić predsjednica udruge Anđeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica udruge upozorila je Vladu zbog zanemarivanja najranjivijih članova društva. Svi programi i projekti preko kojih udruga dobiva novac su zaustavljeni.

"Što da napravimo 30. lipnja? Da zatvorimo vrata i onda svu našu djecu iskrcamo pred Vladu, jel to trebamo napraviti?", izjavila jeAničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako treba, ja sam spreman staviti djecu u auto i ići na Markov trg u Zagreb", poručio je Nenad Šarić, otac štićenika udruge Anđeli.

Iz udruge dodaju: novac za njih jednostavno je prenamijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate nekakve namjenske prihode, ne možete zagrabiti 400 milijuna kuna i potrošiti ih i dati ljudima koji pune taj fond. Kao što većina znate, to je kazneni porez firmama, privatnim i državnim, ustanovama koje ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom", izjavio je Miro Renić, volonter u udruzi Anđeli.

Iz Ministarstva financija odbijaju takve tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vam govorim da nije bilo uzeto, odnosno s tih stavki preraspodijeljeno kako bi se oštetilo, odnosno utjecalo na rad pojedinih udruga, ne", poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Novca za udrugu trenutno nema. A apel iz Splita poslan je u ime djece kojoj je skrb potrebna i nužna za kvalitetniji svakodnevni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo