nije njima lako / Splitska pomorska policija otkrila sve 'bisere' s kojima se susreću: 'Neki na madracu jedre do Brača, a jedan Čeh plivao je pet milja od kopna'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Ponekad susrećemo plovila u cik-cak vožnji i kad ih zaustavimo, objašnjenje vozača plovila uglavnom bude da im je jednolično i dosadno voziti', otkrivaju.

1.8.2017.
10:15
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prošle godine splitska Pomorska policija utvrdila je i sankcionirala oko petsto prekršaja na moru, od kojih se oko 170 odnosilo na dozvoljene granice plovidbe – glisiranje manje od tristo metara od obale, što je i najveća sigurnosna ugroza. Zatim, 70 do 80 prekršaja bilo je vezano uz prekrcaj brodica, a bilo je i pedesetak sankcioniranih slučajeva zbog neuplovljavanja stranog plovila u hrvatsku najbližu luku otvorenu za međunarodni promet, neposjedovanje svih potrebnih dokumenata za upravljanje plovilom i sličnih prekršaja, piše Slobodna Dalmacija.

Načelnik Postaje pomorske policije Split Žarko Smajić, koji je već pet godina glavni čovjek te postaje i koja je jedna od većih postaja pomorske policije u Hrvatskoj otkrio je kako najviše nezakonitoga glisiranja zatječu na području Okruga Donjeg i Gornjeg, Velikog i Malog Drvenika, u akvatoriju otoka Hvara te kod Baške Vode i Makarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smajić je otkrio kako ima stvarno neodgovornog ponašanja na moru te da problem nisu domaći ljudi, već turisti, ali da su Nijemci i Skandinavci iznimka, takvu prometnu kulturu i odgovornost se teško može susresti.

"Ponekad susrećemo plovila u cik-cak vožnji i kad ih zaustavimo, objašnjenje vozača plovila uglavnom bude da im je jednolično i dosadno voziti od točke A do točke B jer ovako više uživaju. Imali smo Čeha koji je iz Slatina lani doplivao do vojne baze u Divuljama. Preplivao čovjek pet nautičkih milja, a kada smo došli po njega, rekao nam je da on i inače trenira plivanje. Nije sporno da je čovjek spreman, ali kao iskusan plivač morao je znati da je svako udaljavanje sto metara od obale prirodne plaže ili van ograde uređene plaže prekršaj koji se sankcionira, a kao kupač je najranjivija skupina, kao pješak na cesti#, otkrio je Smajić neke  od "bisera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu do sada imali slučaj da je netko zaspao za upravljačem glisera, ima stranih turista koji kada je jaka bura od makarske plaže završe na bračkoj strani zajedno sa svojim madracima, s kojih srećom ne upadaju u more, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo