ODGOĐENA OVRHA MALENOG CESAREA, OTKRIVEN RAZLOG: / 'Dijete je u šoku, ovo je tragedija. Otac je sve dosad dobio svojim parama, uništio nas je'

Image
Foto: Pixsell, N1

Dječak Cesare Avenate star 7 i pol godina danas je trebao biti ovršen temeljem sudske odluke da dijete uz zajedničko skrbništvo majke i oca treba živjeti u Italiji.

27.6.2017.
8:20
Pixsell, N1
VOYO logo

Image
MUČNA BORBA MAJKE PROTIV INSTITUCIJA KOJE JOJ ŽELE OVRŠITI DIJETE: /

'Sutkinja je predložila da mu daju sedative kako bi ga odveli'

Image
MUČNA BORBA MAJKE PROTIV INSTITUCIJA KOJE JOJ ŽELE OVRŠITI DIJETE: /

'Sutkinja je predložila da mu daju sedative kako bi ga odveli'

Sud Nini Kuluz želi oduzeti dijete i dodijeliti ga ocu, talijanskom poduzetniku, kojeg ona optužuje za zlostavljanje i prijetnje, zbog kojih je prije šest godina pobjegla iz Torina u Split. Iako se očekivalo da će je danas posjetiti policija, odvjetnici, sudski ovršitelji i Centar za socijalnu skrb kako bi ovršili njezina sina, do toga ipak nije došlo.

'Spasimo ga'

Cijela Hrvatska digla se na noge pod parolom 'Spasimo malog Cesarea'. Već u noći su se pred zgradom na Pujankama 71 građani krenuli okupljati kako bi spriječili ovrhu djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek događaja

NOVO 12:10 Dijete je bilo u užasnom stanju, baš kao i majka koja mu se trudila objašnjavati što se događa. Ovo što se dogodilo danas je najbolji mogući scenarij. Mi ovdje imamo dječaka od osam godina, njega sud mora pitati za njegove želje i mišljenja i to po dvije konvencije o pravima djeteta, a to se dosad nije dogodilo', kazao je odvjetnik obitelji Kuluz.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:00 Odgoda ovrhe nad sinom Nine Kuluz nije provedena iz proceduralnih razloga. Naime, nije angažiran sudski tumač za talijanski jezik pa policija nije mogla postupati. Ovrha će se ponovno pokušati provesti u srpnju ili kolovozu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:46 Na neko vrijeme odgađa se ovrha nad malenim dječakom, rekla je organizatorica okupljanja. Okupljeni građani tu su odluku pozdravili pljeskom i pjesmom.

' Imamo dobre vijesti! Ovrha se odgađa na neko vrijeme. Možda ćemo vas trebati opet!', kazali su. Okupljenima se obratio i djed Cesara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako vas budemo trebali opet, molim vas, dođite.'

Djed dječaka otkrio je kako se Cesar osjeća zbog svega što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dijete je u šoku, ovo je tragedija šta institucije rade. U 11 sati je zakazano bilo, a u 10:30 je trebao doći psiholog i odjednom se odgađa. Dijete je vrlo teško to doživjelo. U šoku je, a mama se drži. Mora radi djeteta.

Mi moramo dobiti rat. On (op.a.otac djeteta) je sve s parama dobio dosad. Sam se hvalio, a nas je ostavio bez novaca. Mi smo na nuli, osiromašeni. Uništio nas je', kazao je djed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:35 Sve je više okupljenih na Pujankama. Osim Zagrepčana, svoju su podršku došli dati i građani Omiša, Makarske, Šibenika i Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se nisu pojavili psiholozi niti sudski ovršitelji. Kako pišu pojedini mediji, ukoliko psiholozi utvrde kako ovrhu nije moguće provesti, ona će biti odgođena.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:14 Nakon što završe psiholozi, trebali bi u stan doći otac dječaka i sudski izvršitelji.

11:10 Podršku je došao dati i pjevač Goran Karan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:55 Upravo dolazi im psihologa. Stigla je i interventna policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključno je da sve prođe u redu. Mislite na to da smo ovdje došli zbog djeteta. Među nama može biti provokatora, molim vas da slušate samo mene, ignorirajte sve ostale koji viču i provociraju', rekla je organizatorica prosvjeda.

Podršku Nini Kuluz i djetetu dalo je i nekoliko splitskih taksista koji su stali uz cestu i trubili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:25 Neslužbeno se doznaje kako za pola sata nadležne institucije dolaze po dječaka te da neće biti odgode ovrhe, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:04HRT javlja kako su u Split stigli i dječakov otac Alessandro Avenati (50) i generalni konzul Italije Paolo Palminteri. Pred zgradom je i saborski zastupnik Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo treba odmah zaustaviti i organizirati pravičan proces u kojem će biti pružena pravna pomoć i majci i djetetu, a ne da slučaj bude institucionaliziran prema onome koji je jači, a to je u ovome slučaju otac djeteta u Italiji", rekao je Bulj.

Za najavljenu ovrhu malodobnog Cesarea rekao da je to "ružno za čuti", i da pokazuje kako sustav u takvim slučajevima ne funkcionira. "Pravobraniteljica za djecu je u ovom ružnom slučaju dužna pružiti pravnu pomoć', kazao je Bulj i pozvao pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić da se angažira u tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit kako će završiti slučaj ovrhe nad djetetom Bulj je odgovorio kako se iskreno nada da će sve biti u korist djeteta.


10:00 Severina se pojavila pred zgradom obitelji Kuluz. Stigla je sa suprugom Igorom Kojićem.

'Znam da svaka majka želi obitelj, muža i dom. Svaka majka je stup obitelji. Kada je žena morala bježati, znači da je prvo spašavala dijete kako bi ga zaštitila. Ne bježi se od kolača. Možete onda misliti što je ona sve proživjela. Nina Kuluz nije mogla ići u Italiju, nije imala novaca za advokate i ja bi joj htjela pomoći i dati pola svoje alimentacije da i Nina Kuluz ima priliku nešto reći i da dođu vještaci. Nadam se da će danas biti sve u redu. Ostajemo danas dokle treba', kazala je pjevačica.


9:32 Jedna od organizatorica inicijative #ijasammajka, Maja Belić, rekla je kako na prosvjed dolazi i Severina.

'Ona dolazi kao majka, ne kao zvijezda, već kao majka koja će dati podršku drugoj majci', rekla je Belić, prenosi N1.

Pred građane je izašlo dvoje djece s transparentima na kojima piše 'Spasimo Cesarea' i 'Ja sam Cesare' te dobili velik aplauz. Pred zgradom Nine Kuluz se pjeva 'Kad se male ruke slože' i 'Nije u šoldima sve'.


9:30 Sve je više ljudi oko zgrade na Pujankama. Policajci s najbližim članovima obitelji razgovaraju u haustoru zgrade. U stan se nisu popeli kako bi dječaka zaštitili od traume koliko je moguće.


9:00 Policija je postavila ogradu, građani negoduju. Organizatori okupljanja mole ih da se maknu iza ograde kako bi psiholozi mirno prošli u zgradu.

'Zahvalni smo vam što se okupili. Molim vas da oslobodite prolaz u zgradu. Mora doći tim psihologa. Za sada nam vjerujte, molim vas', rekla je Vlatka Plazonić.

Image

Građani prosvjedom žele spriječiti ovrhu nad 7-godišnjim djetetom

8:50 Policajac je pokušao ući u zgradu u kojoj živi obitelj Kuluz, no građani mu do nisu dopustili. Nakon razgovora s organizatoricom okupljanja ipak je ušao u zgradu.

U hodniku zgrade je još policajaca koji razgovaraju s članovima obitelji. Ukoliko ne dođe od ovrhe, u 11 sati bi trebali stići otac dječaka, ovršitelji i djelatnici Centra za socijalnu skrb', piše 24sata.


8:30 Autobus iz Zagreba je stigao, a dočekan je velikim pljeskom. Pred zgradom su donijeli transparent s Konvencijom o pravima djeteta.


8:15 Stigle su i ograde, no one se odlažu sa strane. Mnogi plaču. Primijećen je i dirljivi transparent na kojem piše 'Kiki, vidimo se u 2.b'.

Ispred stoje i predsjednik Gradskog kotara Pujanke Petar Gudić i desetak članova Torcide. Imaju transparente, a sa zgrade visi natpis 'Danas Cesare, sutra Duje', isti transparent koji je visio i prije dva dana sa zvonika Svetog Duje.


8:00 Brojni građani jutro su dočekali na Pujankama. Kada je stigla poicija stvoren je živi zid pred ulazom zgrade. Dežurni policajci umiruju građane riječima 'daleko je još 11 sati'. Očekuje se dolazak dva autobusa iz Zagreba.

'Ovo je nepravda! Nigdi ne postoji ovrha nad ditetom osim kod nas. I sam sam dite razvadenih roditelja pa su me pitali na sudu za mišljenje', rekao je Alen Crnjac s Brda za Slobodnu Dalmaciju.

Sanela je došla iz Bjelovara ogorčena na institucije koje ne rade svoj posao.

'Nijedna država ne radi protiv djeteta osim Hrvatske. Kod nas se i sigurne kuće otvaraju na poznatim adresama! Sutra ovo može biti bilo čije dijete', rekla je Sanela.

Dijete ima život u Hrvatskoj

'On je naše dite! Zadnjih dana dišemo ko jedno i dajemo svu podršku materi i ditetu koje u našem kotaru živi, pohađa tu školu, trenira judo, ministrira u crkvi... Smatramo da se nije napravilo sve u interesu diteta te da treba provest reviziju postupka. Zato i je ovo okupljanje', reko je Petar Gudić, predsjednik GK Pujanke koji je među prvima krenuo pred zgradu gdje živi obitelj Kuluz. Najavili su se i brojni građani Splita, veterani s Pujanki, kvartovska Torcida, djeca i roditelji iz OŠ "Pujanki" koju pohađa mali Cesare... Stiže i Severina koja iz Zagreba šalje dva autobusa za sve one koji žele prisustvovati okupljanju.

Image
Foto: Dalmacija Danas

'Spontano smo se okupili dati podršku mami Nini. Ne slažemo se ovrhom bilo kojeg djeteta, pa tako ni nad malim Cesarom. Građani pristižu iz svih krajeva Hrvatske jer znamo da podržavamo pravu stvar. Ovdje su i majke i žene, ali velik broj muškaraca. Svim srcem se nadam da do ovrhe nad djetetom neće doći', rekla je jedna građanka za Dalmaciju Danas.

Image
Foto: Dalmacija Danas
Image

.

Pokrenuta peticija

Pokrenuta je i peticija koju je potpisalo zasad 9 i pol tisuća ljudi. Pod nazivom 'Spasimo malog Cesarea' traži se pokretanje novog sudskog postupka i reviziju odluke talijanskog suda i Županijskog suda u Splitu po pitanju djetetova skrbništva, te sudske odluke ovrhe nad djetetom. Traži se pokretanje novog postupka radi dobrobiti djeteta, kao i psihološko vještačenje obaju roditelja od strane nepristranih stručnjaka.

Nema reakcije institucija

Od strane sudova, Centra za socijalnu skrb Split, pravobraniteljice za djecu i drugih kojih se tiče ovaj slučaj još nije stigla reakcija.

Organizatorica prosvjeda nada se da će pobijediti razum i ljubav te da svi vide da u ovoj situaciji dijete nije dobilo svoja osnovna prava.

'Vjerujem da je institucijama dovoljno pola sata da netko promijeni odluku, mi se iskreno tome i nadamo. Ja se nadam da će pobjediti razum i ljubav i da svi vide da se ovdje radi o jednoj strašnoj situaciji da dijete nije dobilo svoja osnovna prava koja ima po hrvatskom zakonu. I nadam se da će oni koji mogu kroz jutro imati vremena reagirati', rekla je organizatorica okupljanja Vanda Plazonić za RTL.

Dijete želi ostati s majkom

Tvrdi da dijete želi ostati s majkom.

'On želi ostati s majkom. Moramo dati sve od sebe da prevlada ljudski razum i da svi shvate da to dijete mora ostati bezbrižno i sretno i nastavi imati djetinjstvo kakvo i ima', rekla je te dodala kako je posljednja nada da će se ovrha odgoditi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo