Splićani 'oslobodili' šetnicu i zidić na Matejušci

22.6.2014.
9:46
VOYO logo

Poručili su kako Matejuška kao javna površina pripada svima, a ne samo Damiru Karamanu koji je kao organizator navijačke zone na tom dijelu dobio dozvolu za tu namjenu.

Na prosvjed su se odlučili, kako su kazali, zato što redari prilikom ulaska na Matejušku građane pregledavaju i oduzimaju piće svima koji prelaze ilegalnu ogradu. "Nije nam omogućeno druženje uz vlastito piće i hranu na južnom dijelu Matejuške gdje se nalazi šetnica, skalinada, zidić i pogled na video-zid, a koji nije pod koncesijom ŠRD 'Lubin'-Split, pa tako ni pod navijačkom zonom.. Večeras ćemo svi zajedno ući sa svojim pićima i nitko nas neće zaustaviti", poručila je grupa splitskih gimnazijalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena raketa ispaljena u zrak bila je "znak" prosvjednicima da točno u 21.30 sati nahrupi na ulaz u navijačku zonu.

Mnogi od njih su u rukama imali boce s pićima, no nitko ih od redara nije zaustavio već su preusmjereni na dio Matejuške čijom šetnicom upravlja grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prosvjednicima je bio Ante Tomić, Jurica Pavičić, Damir Pilić, gradski vijećnici Marijana Puljak i Tonći Blažević. Marijana Puljak je rekla kako je došla dati podršku jednom prosvjedu protiv netransparentnosti i dodjeljivanja javnog prostora.

"Bez reakcije javnosti ne bi se dogodilo da grad i njegovi komunalni redari reagiraju. Ne bi se znalo kako je dodijeljen taj prostor i dan danas je nejasno tko je dodijelio koncesiju na ovaj prostor. Ono što stalno zagovaramo je transparentnost u svemu. Organizator je na zaista čudan način došao do koncesije na prostor", kazala je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamanova strana priče

Damir Karaman se na kraju kratkom izjavom obratio i novinarima rekavši kako je imao namjeru gradu pridonjeti nešto dobro i kvalitetno za vrijeme trajanja svjetskog nogometnog prvenstva poštujući sve zakone i propise.

"Naišao sam na otpor uz netočno informiranje javnosti od strane pojedinih medija što me doista žalosti. U niti jednom trenutku nisam imao za cilj nikoga uvrijediti, upravo suprotno. Baš kao što su i brojni hrvatski gradovi organizirali ugodno mjesto za turiste i domaće ljubitelje nogometa", kazao je Karaman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je prema Zakonu o javnom okupljanju kao organizator dužan osigurati mjesto okupljanja nizom mjera među kojima je zabrana unošenja predmeta kojim se okupljanima mogu nanijeti ozljede.

"Želio bi podsjetiti kako je Turistička zajednica grada Splita ovaj program proglasila ljetnom manifestacijom, a uz dozvolu Županije i PŠD Lubin skup je prijavljen policiji, sklopljen je ugovor sa zaštitarskom tvrtkom, manifestacija je prijavljena ZAMP-u i HEP- u, a uvedena je i fiskalizacija svih računa", objasnio je Karaman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Karaman d.o.o. prije nekoliko dana je na mulu na Matejušci postavila veliki videozid i točionike radi organiziranoga gledanja Svjetskog nogometnog prvenstva. U prostor koji je ograđen mogu ući svi, ali tek nakon što zaštitari obave pregled. Unutra se ne može unositi hrana i piće.

Riječ je o pomorskom dobru kojim upravlja Športsko-ribolovno društvo Lubin koje je Karamanu dalo suglasnost za korištenje prostora za što bi od tvrtke Karaman d.o.o. trebali dobiti donaciju. U tom društvu su medijima rekli kako su dali suglasnost za postavljanje video zida i klupa, no ne za ogradu koja je tamo bila postavljena, a koja je mlade dodatno motivirala na subotnji prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo