leteće napasti / Splićani na rubu živaca zbog sustanara: Bučni su, agresivni, ako treba - spremni i napasti

Rijeka i Poreč već rade na smanjivanju broja galebova u gradu, ali grad Split ovim pticama još nije prepoznao problem

21.6.2019.
17:15
VOYO logo

Opasni i nastrljivi galebovi nemaju straha. Napadaju u vrijeme kada imaju ptiće, a problem je što gnijezda svijaju na ravnim krovovima splitskih zgrada.

"Počeli su se gnijezditi i vidjeli su da ljudi nisu više njihovi prirodni neprijatelji i na neki način su se osokolili da se tu gnijezde i podižu mlade. I da tjeraju svakoga i da napadaju onoga tko im smeta u tome", kazao je Ante Karanušić, ornitolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su bučni, prljavi, iznimno su agresivni, a u to se i sam ornitolog uvjerio prije par godina. Dok je prestenavao ptića, odrasli galeb ga je napao i pustio krv. Da je letećih nastrljivaca sve više primjećuju i građani. 

"Na mene još nisu nasrnuli, ali vidjela sam da ih ima puno", kazala je Terezija iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udomaćili su se u gradu uz izobilje hrane, a iako nemaju ništa protiv kopanja po kontejnerima, najdraža trpeza im je splitska ribarnica.

"Oni se lijepo prišuljaju, čak dignu foliju i uzmu ribicu. Znaju biti malo nastrljivi, ali to su životinje, moramo biti nježni i blagi prema njima", kaže prodavačica na ribarnici Silvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka i Poreč već rade na smanjivanju broja galebova u gradu, ali grad Split ovim pticama još nije prepoznao problem.

"Kao što treba sanirati golubove na spomenicma, tako i galebove. Ne treba čekati da se dogodi zlo da napadne dijete ili netko izgubi vid i da se onda ide u riješavanje problema", smatra Karanušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galebovi lagano gube romantični imidž koji su u Dalmaciji imali i postaju potencijalno agresivne ptice koje bez straha napadaju i ljude.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo