POGLEDAJTE CIJENE / Splićani kalkuliraju, a studenti se snalaze: Čak i ako namaknu za skupu stanarinu, ne mogu biti mirni

Image
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Cijene mjesečnog najma kreću se od 300 eura, što je i neka najčešća cijena, pa sve od 500 do 600 eura

22.8.2021.
10:58
Duško Marušić/Pixsell
VOYO logo

Bliži se rujan, uskoro će jesen, a to znači da je na pomolu i nova akademska godina. Doduše, studenti će u klupe sjesti tamo u listopadu, ali počelo je ono "godišnje doba" kada vlada navala na podstanarske stanove.

Studentima u ovom trenutku problem stvaraju ponajprije turisti, odnosno iznajmljivači koji se nadaju da će se sezona protegnuti, pa mnogi kalkuliraju kada primiti ljude posvećene fakultetskim obvezama, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FONDOVI MLATE LOVU /

Rastu mirovine: Ipak, jedan dio populacije treba brinuti - evo tko je na dobitku, a tko ovime gubi

Image
FONDOVI MLATE LOVU /

Rastu mirovine: Ipak, jedan dio populacije treba brinuti - evo tko je na dobitku, a tko ovime gubi

"Morala sam odjaviti stan u šestom mjesecu u nadi kako ću se moći vratiti u njega u rujnu, međutim vlasnica mi je rekla da ima turiste sve do sredine devetog mjeseca.

Tako da se sada za jesenske rokove pripremam kod kuće i idem na ispite iz svog mjesta autobusom do Splita, koji je udaljen skoro 150 kilometara", piše na društvenim mrežama u grupi za najam stanova jedna razočarana studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija tim je povodom provjerila kakva je trenutačna situacija u tri najveća dalmatinska grada, a u Splitu se već sada može naći popriličan broj oglasa u kojima se nude stanovi za studente.

U Dubrovniku je ponuda trenutačno gotovo nikakva

Istina, većina ih je dostupna za useljenje tek od druge polovice rujna ili prvog dana listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene mjesečnog najma kreću se od 300 eura, što je i neka najčešća cijena, pa sve od 500 do 600 eura.  Većina najmodavaca obavezno traži polog prilikom useljenja u visini jedne stanarine, a postoji mogućnost i plaćanja agencijske proviziju ako se stan iznajmljuje preko agencije (ona se najčešće kreće od 200 do 500 eura).

U oči upada i napomena najmodavaca da se stanovi iznajmljuju do ljeta 2022. godine, a takvih je oglasa na Njuškalu i do 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Dubrovnika i Zadra, doslovno vrijede isti uvjeti kao i u Splitu. Doduše, u Zadru se u ovom trenutku može naći veći broj oglasa, ali je u Dubrovniku ponuda stanova trenutačno izrazito mala.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo