BESPLATAN PRIJEVOZ / Splićani imaju rješenje za starije sugrađane - prijevoz i društvo: 'Moja Mila je kao sunce što grije'

U Splitu su osmislili uslugu besplatnog prijevoza i pratnje starijih osoba

6.3.2020.
18:11
VOYO logo

Da Hrvatska sve više stari i nije nikakva novost. Na mjesto u domovima čeka se dugo, a starije osobe često su osuđene na svoja četiri zida i samoću.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi to promijenili, u Splitu su osmislili uslugu besplatnog prijevoza i pratnje starijih osoba. Projekt provodi udruga "Mi" u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i uz financijsku podršku resornog ministarstva.

Otkako ima Milu Vujević kao pratnju 81-godišnjoj Iki Tamburović život je puno lakši pa kaže: ''Oooo, to mi je kao sunce što grije, to mi je tako drago! Moja Mila sve čini za mene''.

Projekt besplatnog prijevoza i pratnje starijih osoba novost je u Splitu, objašnjava Dana Jurman Jakus, stručna suradnica udruge ''Mi'': Nije kao taksislužba od točke A do točke B, nego im se stvarno nudi i pratnja. Dakle, njima je izrazito bitno da je netko s njima cijelo vrijeme, bilo da se radi o posjetu liječniku, pošti, banci ili nabavi namirnica''.

Maksimalni broj korisnika je 80, a uslugom se trenutno koristi njih 50-ak. MilaVujević, suradnica na projektu pratnje starijih osoba, kaže: ''Ja se osjećam jako lijepo, ispunjeno, zaista sam sretna što im na takav način možemo pomoći''.

Puno više od samog prijevoza korisnicima znači društvo koje dobiju, a gospođa Tamburović uz to ima i gerontodomaćicu koja je zaposlena u sklopu projekta "Zaželi". U Hrvatskoj ih je više od 6000 i brinu se za 28.000 starijih osoba.

Marija Koštić, gerontodomaćica, objašnjava: ''Obilazim pet osoba tjedno, svaki dan ih obilazim, idem u nabavu, počistim po kući, skuham ručak, platim račune, idemo k doktoru, družimo se''.

Korisnici se vežu za svoje pomoćnike pa tako Ika Tamburović kaže: ''Kad me došla u intenzivnu vidjeti na Firule, od odonda smo uvijek prijatelji. Oni me stavili na krevet, ona pokraj kreveta uza mene. Mila moja - sve mi znači u životu''.

Takva ljubav, briga i skrb starijim osobama su najpotrebnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo