Slovenija optužuje Hrvatsku / Špijunska afera sa Slovenijom: Predsjednica - riječ je o pravosudnom skandalu!

Objavljene su snimke na kojima navodni posrednik hrvatske vlade pokušava zaustaviti vijest o prisluškivanju slovenskih dužnosnika

9.4.2019.
18:50
VOYO logo

Nakon špijunske afere s Bosnom i Hercegovinom koja se naglo ispuhala, razbuktala se afera s hrvatskim prisluškivanjem u Sloveniji. Slovenci su povukli svoju veleposlanicu iz Zagreba te pozvali našeg veleposlanika na razgovor.

Sastalo se i slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost, reagirali su hrvatska Vlada, SOA-a, ali i predsjednica koja Slovencima poručuje - nije špijunska nego pravosudna afera jer ste prekršili arbitražni sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija tvrdi da je prvi čovjek Styrie pater Ivan Tolj u ime hrvatske Vlade pokušao zataškati priču o špijuniranju. POP TV objavio je razgovor u kojem je navodno zatražio direktora jedne multinacionalne kompanije da zaustavi njeno objavljivanje.

SOA prisluškivala Jerneja Sekoleca i Simone Drenik?

"Pokušavaju otvoriti jednu staru temu, a odnosi se na naše sigurnosne službe. Zamolili su me da vas nazovem kako biste nam pomogli riješiti problem. Vlada je pita možete li  to riješiti, isplatit će vam se", kazali su u objavljenom razgovoru.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA je navodno prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simone Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces. Zbog navodnog pokušaja zaustavljanja objave priče slovenski premijer Marijan Šarec sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost te je povukao slovensku veleposlanicu iz Hrvatske na konzultacije. Na razgovor je pozvan i hrvatski veleposlanik u toj zemlji.

''Uplitanje stranih zemalja i pritisci na uređivačku politiku slovenskih medija u Sloveniji, Europi i svugdje gdje želimo demokratski suživot, je potpuno nedopustivo'', kazao je Miro Cerar, ministar vanjskih poslova Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada odbacuje optužbe

Dok optužbe o pokušaju bilo kakvog utjecaja na slovenske medije hrvatska Vlada odbacuje:

''Nitko nije snimao nikoga, odgovor na drugo pitanje je ne, hrvatska Vlada sigurno nije utjecala, niti pokušala utjecati'', rekao je savjetnik premijera RH za nacionalnu sigurnost, Robert Kopal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za SOA-u se radi o netočnim i tendencioznim konstrukcijama.

''Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država'', kazali su iz SOA-e o aferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očitovanje zatražio Ranko Ostojić

Njihovo očitovanje zatražio je i predsjednik saborskog odbora za nacionalnu sigurnost.

"Je li se netko predstavljao u ime Vlade, pokušavao nešto riješiti, to ćemo saznati iz očitovanja", kazao je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na optužbe iz susjedne zemlje u Saboru su prštale reakcije.

''S ovakvom jednom pričom želi se sa slovenske strane prebaciti odgovornost na Hrvatsku, odnosno pod navodnicima ispraviti onu krivu Drinu što je Slovenija kontaminirala sporazumom o arbitraži'', rekao je Miroslav Tuđman, član odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju vodio Davor Franić?

Prema pisanju slovenskog portala 24ur akciju je navodno vodio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Njegov politički zaštitnik pišu slovenski mediji bio je Božo Petrov.

''Ja nisam ničiji politički zaštitnik da ja ga poznajem iz vremena dok sam bio potpredsjednik Vlade to je potpuno nešto normalno'', kazao je predsjednik MOST-a, Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala je i predsjednica. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, poručuje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo