POSTOJI OPASNOST / Hoće li se rat preliti u naše susjedstvo? Hrvatski specijalac podsjetio na vojne vježbe Rusa i Srba na granici: 'Ako Putinu ne bude išlo...'

Image

'Podsjetit ću na nedavno izvedene zajedničke vojne vježbe ruskih specijalnih snaga sa srpskim snagama i snagama Republike Srpske na granici s Hrvatskom, što je za ozbiljnu analizu', kazao je Marko Lukić, prvi ratni zapovjednik hrvatskih specijalaca

1.3.2022.
21:15
VOYO logo

O ratu u Ukrajini u RTL-u Danas govorio je prvi ratni zapovjednik hrvatskih specijalaca i osnivač Antiterorističke jedinice Lučko Marko Lukić rekavši kako vidi sličnosti između tamošnje situacije i one u kakvoj je početkom 1990-ih bila Hrvatska.

"Vidim sličnosti, no određene okolnosti su različite jer smo devedesetih bili međunarodno nepriznata država. Svijet nije obraćao pozornost na nas i imali smo embargo na uvoz oružja. Ukrajina je međunarodno priznata, svijet je fokusiran na ukrajinski slučaj i dostavlja joj oružje'', kazao je Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zelenskij isprva sličio Aliji Izetbegoviću'

Potom se osvrnuo na same ratne operacije.

''Brzim prodorom ruskih oklopnih snaga prema ukrajinskom teritoriju, neutralizacijom vojnih objekata i protuzračnih sustava u prvi mah su neutralizirali dio aktivnosti ukrajinske vojske. Tomu je doprinijelo i početno političko nesnalaženje predsjednika Ukrajine koji mi je više ličio na Aliju Izetbegovića kad je govorio da JNA neće napasti BiH. To se dogodilo i u Ukrajini. Na ozbiljno upozorenje strateških partnera, ozbiljne svjetske sile, da će Putin napasti Ukrajinu, Volodimir Zelenskij nije reagirao i umrtvio je narod", smatra Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo se, kaže, ukrajinska vojska presložila i izvela manevre.

''Mislim da ima šanse izdržati prvi udar. Ako se uspije sačuvati Kijev, spasiti Zelenskog da ne dođe do njegovog likvidacije, tada se sačuvaju institucije i Ukrajina ostaje u igri da visi na niti neizvjesnosti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAZVALI IH PLJAČKAŠIMA I LOPOVIMA /

Rusija pojačava pritisak uoči pregovora: 'Civili mogu slobodno napustiti Kijev. Vlasti ih koriste kao 'živi štit'

Image
NAZVALI IH PLJAČKAŠIMA I LOPOVIMA /

Rusija pojačava pritisak uoči pregovora: 'Civili mogu slobodno napustiti Kijev. Vlasti ih koriste kao 'živi štit'

'Rusi mogu Zelenskog ubiti i dronovima'

Lukić smatra riskantnim što je Zelenskij isprva slao poruke s ulica Kijeva. Kaže kako je u velikoj opasnosti da mu Rusi lociraju mobitel.

"Hodati po ulici, snimati se, a ne znaš jesu li neke snage ubačene kao diverzantske skupine u Kijev, tko je od snajperista gdje postavljen i kako će djelovati… Dronovima se isto može reagirati i ubiti ga. Tu ukrajinske obavještajne službe moraju povesti računa i spriječiti ga da ne prijeđe granicu", savjetovao je Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o paravojnoj postrojbi Wagner, ruskim plaćenicima koji su navodno ubačeni da ubiju Zelenskog, Lukić je rekao da je teško pratiti kretanja i aktivnosti takve skipine.

"Ne zaboravite da je pet milijuna ukrajinskih građana ruskog porijekla. Tko se aktivira i staje na stranu agresora, to je pitanje. Nadam se da ukrajinske obavještajne službe rade kvalitetne provjere, da čiste prostor uvođenjem policijskog sata, ali je problem danju jer je izvršeno nekoliko terorističkih napada na bitne objekte unutar Kijeva", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ukrajini trebaju heroji poput vukovarskih'

Lukić je rekao i da Ukrajini u ovom trenutku trebaju heroji poput onih vukovarskih.

''Sad vidimo što je značila bitka za Vukovar, da je tri mjeseca omogućila konsolidaciju i stvaranje snaga koji se mogu oduprijeti na drugim pravcima, da je prva gardijska brigada Tigrovi zaustavila na novljanskom ratištu banjalučki korpus da se ne spoji s varaždinskim. To su pokazatelji da je naš put bio opasan, nepredvidiv, ali da je hrabrost iznikla iz običnog branitelja što očekujem da će se dogoditi i u Ukrajini", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je iznio i mišljenje o tome može li se kriza u Ukrajini preliti na zapadni Balkan. Lukić smatra da opasnost od toga postoji.

"Podsjetit ću na nedavno izvedene zajedničke vojne vježbe ruskih specijalnih snaga sa srpskim snagama i snagama Republike Srpske na granici s Hrvatskom, što je za ozbiljnu analizu. Nadam se da naš obavještajni sustav to uvažava. Tu se stvaraju pretpostavke da će Putin, ako mu ne bude išlo kako planira u Ukrajini, pokušati prenijeti težište na Balkan, na područje Kosova i BiH. Jučerašnji razgovor Lavrova i Dodika u smislu preuzimanja određenih Dodikovih obaveza u dogovoru s Putinom ili izjave predsjednika Vučića u kojem plaši narod da tri okolne države atakiraju državu, ukazuje da upadaju u igru koja može biti nepredvidiva na njih. Poziva vodstva tog naroda da ne nasjednu na takvu igru i odvedu srpski narod u ponovnu propast", kazao je Lukić u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti iz minute u minutu OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo