HRVATSKI DR. HOUSE / Spasio život bebi i na vrhuncu karijere odlazi: 'Ne mogu me uništiti koliko god se trudili'

Image
Foto: Milivoj Mijošek / Glas Istre

Operirao sam stvari koje 98 posto neurokirurga u Hrvatskoj nikad neće, svjestan je ugledni kardiokirurg

4.2.2019.
7:39
Milivoj Mijošek / Glas Istre
VOYO logo

"Beba je odlično, bila je to moja posljednja operacija. Sve je trajalo tri sata i moram priznati da sam asistentu u sali rekao da ne znam kako početi. No, pribrao sam se i krenuo operirati. U protivnom, beba ne bi preživjela. Kad u rukama držite novorođenče staro jedan dan koje teži ni četiri kilograma, to su definitivno najteži trenuci … Kosti glave su još tako krhke i tanke, poput ljuske jajeta. Morate biti nježni i pažljivi, te voditi računa o svakoj sitnici. Kad vidite tako prekrasno dijete i onda toj bebi morate napraviti rez, skinuti kožu, mišiće, kost, nije vam svejedno. Čim se rodilo, moraš ga rezati. Ako to ne napraviš, umrijet će. To je užas. Estetika je u takvim slučajevima manje važna, važno je jedino da dijete preživi. To su najteže operacije u karijeri kada se kao neurokirurg najviše emotivno isprazniš. Čuo sam se sa šefom pedijatrije i kaže da se beba odlično oporavlja", ispričao je prof. dr. sc. Dinko Štimac.

Teška operacija novorođenčeta kojom je spasio još jedan ljudski život ujedno je i njegov trajni oproštaj s Klinikom za neurokirurgiju na KBC-u Rijeka gdje je prošle godine smijenjen s mjesta predstojnika Klinike. Njegova mučna ispovijest u kojoj je ovih dana za Glas Istre progovorio o raznim koruptivnim radnjama u zdravstvu, ali i primjerima nesvjesnog, pa čak i šarlatanskog liječenja pojedinih kolega, što je sve detaljno prijavio DORH-u, pobudila je nevjerojatan interes javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mu je jedan poslovni čovjek iz Istre spreman osigurati kuću za obitelj ukoliko želi doći živjeti, a možda i raditi u Općoj bolnici Pula, dr. Štimac je rezolutan: ''Nažalost, to ću morati odbiti jer ne želim djecu seliti iz ove sredine u kojoj imaju sretno djetinjstvo. Što se tiče mog daljnjeg preživljavanja, nakon što sam neurokirurgiji rekao 'doviđenja', mogu vam odmah reći - nikad neću biti kruha gladan! Odrastao sam u radničkoj obitelji i još kao 11-godišnji dječak pomagao sam ocu cijepati drva. Znao sam godišnje i do 10 metara sam nacijepati. Ne bojim se za svoju egzistenciju. Već sutra mogu izrađivati namještaj, variti verande, šalovati i betonirati. Mogu i traktorom orati njive ili izvlačiti trupce iz šume. Mogu kamionom prevoziti trupce iz šume u pilanu, ili piliti drva po kućama. Mogu ljude učiti jahati ili podučavati motocross, ili sve to paralelno. I tako ću zaraditi za život. Tu me sustav i državni aparat ne mogu opstruirati. Ne mogu me uništiti koliko god se trudili'', poručio je dr. Štimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo