SPAŠAVANJE VOJNIKA ŽUPANA: / Usred zastrašivanja i grafita 'smrt novinarima' Večernji pravda HDZ-ovca koji nam je poslao policiju

Image
Foto: Pixsell

Neobičan potez uredništva Večernjeg lista u kojem su, priznaje novinar u tekstu, Žiniću dali priliku na intervju putem maila, bez dodatnih pitanja, a odgovori, pišu,

11.3.2019.
20:01
Pixsell
VOYO logo

Usred policijskog upada u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili adresu naše novinarke Đurđice Klancir, grafita "Smrt novinarima" koji je osvanuo u blizini naše redakcije te kontinuiranih tužbi i prijetnji novinarima, Večernji list odlučio se za intervju sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem po čijoj je tužbi policija stigla u redakciju Net.hr-a. Žinić je tako u intervjuu u kojem je novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić pitanja po vlastitom priznanju poslao na mail županije info@smz.hr iznio nekoliko uvredljivih tvrdnji. Priliku za dodatna pitanja Jurasić, kako sam kaže, nije imao, a odgovore potpisuje "Ured župana".

Žinić u intervjuu kaže kako će našu novinarku tužiti zbog teksta o smjenjivanju ravnatelja škole zbog klevete. Tekst o zapošljavanju sina, kaže Žinić "ne sadrži nikakvu kaznenopravnu inkriminaciju". No, njemu je, "kao čovjeku i ocu upitan s moralne strane". Nije, dakle, neobično i stvar od javnog interesa što je Žinićev sin zaposlen u zatvoru u Glini u županiji gdje je na vlasti njegov otac, a gdje su iznenada shvatili da im treba još jedan skladištar, već je problem što novinari o tome pišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žinić nam, kada smo potkraj prošle godine objavili tekst o ravnatelju Milanu Davidoviću, nije želio odgovoriti na pitanja koja smo mu postavili. Odgovore je poslao tek naknadno te smo ih uvrstili u tekst uz napomenu kako su stigli nekoliko sati nakon objave. U ovom slučaju Žinić ne tuži Davidovića na čijim se izjavama bazira naš tekst, već našu novinarku. Kaže kako ga "zanima samo objava korektnog teksta" na našem portalu, a "eventualna kaznena presuda i tužba radi naknade štete u slučaju pravomoćne kaznene presude su mi sekundarne...". Večernji list u naslovu tako konstatira kako je Žinić spreman odustati od tužbi ako se objavi istina.

Image
SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: /

Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

Image
SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: /

Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

Image
Foto: Večernji list

Tekst Večernjeg lista

Mijenja se zakon, stručnjaci složni da je prekršen Ustav

Žinić u intervjuu priznaje kako ga savjetuje odvjetnik koji je punomoćnik Osnovne škole Glina u parnici koju je bivši ravnatelj pokrenuo protiv škole. Kaže kako mu je u tužbi protiv Klancir najvažniji dokaz nepravomoćna presuda u kojoj je odbijen ravnateljev zahtjev u tužbi. Prije nekoliko dana, Žinić je za N1, pak, govorio o drugostupanjskoj presudi: "Ravnatelj je čak tužio i dobio drugostupanjsku presudu da je otpušten sukladno zakonu ministarstva znanosti i prosvjete, župan tu nema nikakve veze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi najugledniji ustavni stručnjaci i šefovi katedra za ustavno pravo fakulteta diljem hrvatske od Branka Smerdela i Sanje Barić do Mate Palića kazali su kako je dolaskom policije u redakciju Net.hr-a prekršen Ustav jer država nije upotrijebila blažu mjeru. Policija i dan danas tvrdi kako nije pogriješila, priču su mijenjali nekoliko puta od toga da ne postoji niti jedna Đurđica Klancir u evidenciji do toga da ih ima više. Ipak, ministar Božinović najavio je kako će zbog ovog slučaja mijenjati zakon i pravilnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo