jake snage gss-a / Spašavaju ljude iz najgorih situacija, ali o njima se malo tko brine: 'Zapaženi smo tek kad se nešto dogodi'

Gorska služba spašavanja izvela je vježbu u kojoj je pokazala, kako bi djelovali u slučaju najgoreg

28.4.2019.
8:00
VOYO logo

Kako je Zagreb na trusnom području i puno jači potres nije nemoguć, Gorska služba spašavanja izvela je vježbu u kojoj je pokazala, kako bi djelovali u slučaju najgoreg. 

Bez ikakvih problema pomoću konopa spustili su dvoje lakše i jednu teže ozlijeđenu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je lijepo da građanstvo ovako vidi čime se sve bavi Gorska služba spašavanja i mislim da je to jako korisno. Svim ovim ljudima treba čestitati na onome čime se bave i što pomažu svima nama", kaže Nikola.

Sa zgrade se spustio i pas tragač koji je pronašao ozlijeđene. Čim je šapama dotaknuo tlo, krenuo je u potragu za nestalom osobom. Svoj zadatak izvršio  je već za nekoliko sekundi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On mora sto puta zalajati, ovo je sad bio lagan teren, ali na teškom terenu on mora lajati dovoljno dugo dok ja ne dođem. Važno je da ima jak nagon za lopticom i on u biti od markiranta, odnosno od čovjeka, markiranta cijelo vrijeme traži lopticu i to mu je najveća nagrada", pojašnjava Dražen Starović, vodič psa, HGSS.

Građani koji su vidjeli ovu akciju, nisu krili svoje oduševljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili su super, i više nego super. U svakom slučaju nam trebaju i svaka kuna uložena u njih je dobro uložena kuna", smatra Čedo.

No te se kune, kako kažu iz HGSS-a, slabo ulažu u njih. Kad se svako malo ne bi nalazili u središtu pozornosti tvrde, novca bi bilo još manje.  

"Moji dečki i cure iz Gorske službe su zapaženi tek onda kad se nešto dogodi, ako se dogodi nešto spektakularno, neka spašavanja ili tako. Mi zapravo na svakakvi način pokušavamo fokusirati medije i ljude na nas kako bi zapravo dobili neka malo veća sredstva da bi normalnije mogli obavljati svoje svakodnevne dužnosti", Mladen Mužinić, instruktor u HGSS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški su to uvjeti za službu koja se 365 dana na godinu, bez obzira na doba dana i vremenske uvjete brine o sigurnosti građana. Iduće godine obilježavaju 70. obljetnicu djelovanja. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo