šibenik pun ljudi / Spas u ratu - atrakcija u miru: i turisti oduševljeni flotom Hrvatske ratne mornarice!

Hrvatski ratni brodovi doplovili su u šibensku luku na proslavu obljetnice tzv. Rujanskog rata kada je prije 25 godina obranjen Šibenik.

15.9.2016.
18:31
VOYO logo

Ponos Hrvatske ratne mornarice uplovio je u Šibenik. Toliki broj ratnih brodova na okupu, a izvan neke ratne luke, rijetko se viđa.

"To je veliki doživljaj. Došli smo tu sa unučicom da malo vidimo, da se prošetamo, uživamo", kazala je Marija, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri raketne topovnjače, desantni polagač mina, minolovac, desantni brodovi i ophodni brodovi Obalne straže - svi su oni doplovili u Šibenik na proslavu 25. rođendana Hrvatske ratne mornarice. Za jubilarnu proslavu Šibenik nije izabran slučajno.

"Šibenik je, kao što znate, bio preteča, odnosno iznjedrio je većinu ovih brodova Hrvatske ratne mornarice koji su se kad je počeo rat nalazili tu u Remontnom brodogradilištu i činili su gro snaga Hrvatske ratne mornarice", kazao je poručnik bojnog broda Stanko Mašković, zapovjednik Raketne topovnjače Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavnih dana i stvaranja ratne mornarice u ratnim uvjetima rado se prisjete i ratni veterani.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

(Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je nastala u Šibeniku zahvaljujući nama i našim borcima šibenskim i ljudima iz Remonta. Mi smo zauzeli te brodove, zarobili ih, zaustavili, fermali", rekao je Darko Relja, veteran Domovinskog rata.

Zato neki od brodova i nose imena vezana uz Šibenik poput "Fausta Vrančića", "Petra Krešimira IV." i "Šibenika"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketna topovnjača "Šibenik" prvi je brod koji je zaplovio pod zastavom Hrvatske ratne mornarice. Svi Šibenčani i građani koji dođu sutra poslijepodne ili preksutra ujutro u Šibenik moći će ove brodove razgledati i iznutra.

Ta je mogućnost  od misterioznih sivih brodova učas napravila i turističku atrakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vojni brod se ne viđa često. Drago mi je da ih imam priliku razgledati", kazao je Cuba, Poljska.

"Ja dolazim iz Kanade i živim duboko na kopnu, pa nikada u životu nisam ni vidio ratne brodove" dodaje Craig McDonald, Kanada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A čuvari hrvatske obale sutra će svečano proslaviti svoj dan, ali i 25. obljetnicu Rujanskog rata ili dana obrane Šibenika u Domovinskom ratu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo