što se to događa? / Šokantne fotografije s brodova tvrtke Jadroplov! 'Ovo nisu uvjeti za život primjereni 21. stoljeću'

U dva od šest brodova poslani su inspektori nakon fotografija koje su pokazale katastrofalne uvjete rada

21.9.2019.
22:26
VOYO logo

U javnost su procurile šokantne fotografije s brodova splitske tvrtke Jadroplov. Na dva od ukupno šest brodova izvanredno su poslani inspektori Međunarodne transportne federacije. Razlog: brojne pritužbe koje su stizale od članova posada, vezane uz katastrofalne uvjete boravka i prehrane naših pomoraca. 

''Ovo nisu uvjeti primjereni hrvatskoj državi'' 

"Definitivno uvjeti koji nisu primjereni niti hrvatskoj državi, niti hrvatskom brodu, niti 21. stoljeću u kojemu trenutno živimo. Ono su fotografije koje ne viđamo ni na najlošijim brodovima koji uplovljavaju u Jadransko more'', rekao je Neven Melvan, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Jadroplova, Jasmina Dužević Đonlagić, je komentirala kako ne znaju kako su fotografije nastale, no ''u trenutku kad smo ih zaprimili odmah su kontaktirali zapovjednika koji je već u tom trenutku poduzeo sve mjere da se kuhinja i prostori za pripremu hrane dovedu u neke higijenske okvire''.

''Jedan dio problema je riješen''

Inspektori Međunarodne transportne federacije odmah nakon dojave otišli su na brod provjeriti stanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ITF koordinator za Hrvatsku, Romano Perić, rekao je kako su inspektori željeli razgovarati s posadom, čuti pritužbe i osigurali adevkatno rješavanje problema. 

''Ti problemi su sada u procesu rješavanja, a jedan dio problema je riješen'', dodao je Perić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo nikakve informacije da su pronađene neke nepravilnosti zbog kojih bi Jadroplov kao brodarska tvrtka trebala snositi posljedice'', izjavila je Vesna Jelić iz Jadroplova. 

''Menadžment je kriv''

Iz Sindikata pomoraca, koji je i inicirao nadzor brodova kažu da postoji odgovornost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako da je menadžment kriv u ovoj situaciji jer je jednostavno nedopustivo da vladaju takvi uvjeti na brodu, da posada nije kompletirana, da nema kuhara i da
frižideri budu neispravni, to definitivno moramo staviti na teret menadžmentu, a ne posadi broda'', prokomentirao je tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Neven Melvan.

Jasmina Dužević Đonlagić iz Jadroplova tvrdi kako su zapovjednici i posada na brodu su upozoreni da naročito povedu brigu o higijeni i higijenskim uvjetima na brodu. No, očito u tome nisu uspjeli, što je šteta za nekad uspješnu brodarsku kompaniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo