ŠOKANTNA ODLUKE SRPSKE VLADE: / Dižu spomenik majoru JNA koji je u samoubilačkoj misiji 1991. zamalo sravnio Bjelovar sa zemljom

Image
Foto: YouTube/Telegraf.rs

Vlada Republike Srbije odlučila je podići spomenik Milanu Tepiću na području gradske općine Savski Venac u Beogradu.

6.3.2017.
10:37
YouTube/Telegraf.rs
VOYO logo

Donijeli su takav zaključak na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom 25 godišnjice Tepićeve smrti.

Milan Tepić, major Jugoslavenske narodne armije, proglašen je narodnim herojem 19. studenog 1991. godine "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, naime, bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. 29. rujna 1991. snage ZNG-a oslobodile su vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu. Većina tamošnjih vojnika se predala, međutim, Tepić i još jedan regrut su se odbili predati. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, raznio je skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Pritom je ubio 11 hrvatskih gardista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, Tepić je uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Inače, njegovo ime nose ulice u gradovima diljem Srbije i Republike Srpske, vojarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast se nalazi u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo