'Prijete nam smrću, a mi ne oduzimamo djecu radi siromaštva, samo provodimo odluke suda'

Image
Foto: PIXSELL, Dino Stanin
2.3.2016.
13:27
PIXSELL, Dino Stanin
VOYO logo

U Maslenici se jutros očekivalo provođenje sudske odluke o oduzimanju djece iz obitelji Božić, što je zbog njihove navodne zapuštenosti predložio zadarski Centar za socijalnu skrb što su spriječili mještani prepriječivši put prema kući.

Image
DRAMA KOD ZADRA, CIJELO MJESTO NA NOGAMA: /

'Tijelima ćemo zaustaviti da ne odvedu tu djecu!'

Image
DRAMA KOD ZADRA, CIJELO MJESTO NA NOGAMA: /

'Tijelima ćemo zaustaviti da ne odvedu tu djecu!'

"U medijima su se pojavili natpisi da se djeca 'oduzimaju' roditeljima radi siromaštva. Napominjemo da se djeca ne 'oduzimaju', već Centar za socijalnu skrb provodi odluke suda i poduzima mjere radi zaštite njihovih prava i dobrobiti, a naročito se ne 'oduzimaju' radi siromaštva. Siromaštvo nije i ne može biti razlog oduzimanja prava roditelja na zajednički život s djetetom, jer postoje različite mjere socijalne skrbi koje olakšavaju da obitelj prebrodi teški period neimaštine", navodi u priopćenju Vesna Burčul, ravnateljica Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne navodeći o kojem je "recentnom slučaju" konkretno riječ te napominjući kako je Centar dužan čuvati tajnost postupka u obiteljskim stvarima, Burčul navodi da je Centar prisiljen reagirati jer su se u javnosti pojavile izravne prijetnje po život djelatnicima Centra, kao i njihovim obiteljima.

"Samo provodimo odluke suda"

Napominje kako Centar prvenstveno postupa radi zaštite prava i dobrobiti djeteta, a da su roditelji ti koji izvršavaju roditeljsku skrb koju čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja, u svrhu zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te njegovih dobrobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako su djelatnici Centra javni službenici koji su dužni postupati po zakonima, Ustavu te međunarodnim ugovorima, na temelju kojih su dužni reagirati u slučaju kad se pojavi ugroza djetetovih prava, bilo od roditelja, bilo od trećih osoba. "Centar za socijalnu skrb ne donosi odluke o roditeljskoj skrbi, već to jedino i samo čini sud, a temeljem Zakona o sudovima, kao tijelo državne vlasti, sudbenu vlast obavlja samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom, te u ovom slučaju donosi odluke o zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece", navodi Burčul.

Ističe i kako su predstavnici medija, isto kao i djelatnici Centra, profesionalci koji se vode svojim pravilima, kodeksima i zakonima te svojim djelovanjem utječu kako na svakodnevni život, tako i oblikovanje društva, a s time svojim postupanjem snose svoj dio odgovornosti na život i društvenu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozivaju zbog izloženosti djece javnosti

"Smatramo da javnost ima pravo biti informirana o načinu kako funkcioniraju državne institucije i biti kritična prema njima, ali uzimajući u obzir najbolji interes djece, čime se štiti njihovo dostojanstvo, njihovi osobni podaci te pravilan psihofizički rast i razvoj. U ovom slučaju, nažalost, djeca su značajno izložena javnosti", poručuje ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Napominje kako Centar reagira samo kad je riječ o zaštiti života, zdravlja i razvoja djeteta, te da bi njegovi djelatnici bili najsretniji da ne postoje djeca kojima su ugrožena prava, dobrobiti i interesi. "Međutim, tome nažalost nije tako, i zato je zadaća zaštite istih dana Centru za socijalnu skrb", kaže Burčul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako je Centar otvoren svima, da u obavljanju posla njegovi djelatnici donose iznimno teške odluke pod stalnim pritiskom javnosti jer je takva narav posla, "međutim, ono na što ne možemo pristati kao profesionalci, javni službenici, ljudi, roditelji, jesu prijetnje smrću i nasilju kako prema djelatnicima, tako prema njihovim obiteljima, a samo i jedino jer savjesno i stručno obavljaju svoj posao". "Centar za socijalnu skrb Zadar otvoren je svima, naročito potrebitima, ali ponavljamo, prijetnje i nasilje prema bilo kome ovo društvo ne smije i ne može tolerirati", zaključuje u priopćenju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo