Nema više manipulacija / SOA stotine tisuća stranica UDBE I OZNE prepušta Hrvatskom državnom arhivu

SOA ovako otvorenim izvješćem očito ima za cilj vratiti povjerenje hrvatskih građana narušeno brojnim političkim zloupotrebama hrvatskih tajnih službi u našoj povijesti

15.6.2015.
22:19
VOYO logo

Proteklih dana mogla se čuti i kritika da je o poljudskoj travi trebala voditi brigu i Sigurnosno obavještajna agencija. 

Je li to posao tajne službe, indirektno je objasnila sama SOA koja je drugi put u povijesti hrvatskih tajnih službi objavila javno izvješče o svome radu. U njemu govori o svojim antikorupcijskim akcijama, konkretno u Atlantskoj plovidbi, o nadzoru nad hrvatskim državljana koji ratuju na teritoriju drugih država ali i o tome da su jednog hrvatskog mladića spriječili da ode u džihad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnju od terorističkog napada SOA smatra niskom, ali kažu i da postoji izvjestan rizik od islamističkog terorizma. SOA ovako otvorenim izvješćem očito ima za cilj vratiti povjerenje hrvatskih građana narušeno brojnim političkim zloupotrebama hrvatskih tajnih službi u našoj povijesti. Koliko u tome uspijeva? 

"SOA drugi put u povijesti objavljuje izvješće o svom radu na 40 stranica. To je dobro za građane", misli Sanja Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako saznajemo da su obavili najviše sigurnosnih provjera nego ikad - 5933. Zbog štićenih osoba - primjerice političara - provjerili su 24.800 ljudi, a na sve to potrošili su 324 milijuna kuna. 

Današnja SOA upravo to želi izbjeći - pa su aktiviste za ljudska prava pozvali i na sastanak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozvali su nas i rekli nam da stvari žele raditi na svoj način... i da represiju ne smiju koristiti, za sve moraju dobiti odobrenje sudova", dodaje Sarnavka.

Da - SOA vas ne smije prisluškivati niti vam nadzirati poštu bez odobrenja Vrhovnog suda, ne koriste prisilu, a kad prikupljaju podatke moraju imati iskaznicu i značku. Posve drugo od nekadašnje UDBE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi se trebalo promijeniti - jer SOA kaže da UDBA-inu dokumentaciju nastavlja slati u Državni arhiv. 

U arhivu je sve speemno - tijekom godine bi trebali primiti još 1000 ovakvih registratora za što će im trebati desetak takvih polica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jedna zanimljivost - nakon što su lani objavili prvo izvješće - u SOI su doživjeli pravi bum  - i primili 3099 životopisa ljudi koji za njih žele raditi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo