prijavljeno dorh-u / SOA razotkrila kriminal u velikoj državnoj firmi: menadžeri zloporabom položaja do dionica

U Javnom izvješću, koje je objavila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u nedjelju, navodi se kako su prikupili podatke koji pokazuju da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je država značajni suvlasnik odgovorne osobe tog društva, zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva te tako postali njegovi značajni dioničari

15.6.2015.
7:44
VOYO logo

U Javnom izvješću se navodi da korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost pa je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora u njezinoj prevenciji i suzbijanju. Među oblicima korupcije, procesi javne nabave su zbog financijskih iznosa koje obuhvaćaju i zbog važnosti javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji, posebno osjetljivi na koruptivne pojave i pokušaje da se nezakonito „izvlači“ novac na štetu državnog proračuna.

Tako je SOA prikupila podatke da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je RH značajni suvlasnik, odgovorne osobe tog društva zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva i tako su postali njegovi značajni dioničari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes. Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba. Financijsku korist koristili su za daljnju kupnju dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva.

O svojim saznanjima SOA je izvijestila DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo