SOA / željela nadzirati hrvatske građane, ali planovi im se izjalovili zbog besparice

Image
Foto: Thinkstock

ICTbusiness objavio je tekst u kojem navodi da je SOA pokušala nabaviti tehnologiju za nadzor hrvatskih građana, no to joj, barem prema dostupnim informacijama, nikako ne polazi za rukom.

12.7.2015.
16:52
Thinkstock
VOYO logo

Svugdje u svijetu državne službe kaskaju polako za tehnologijom, pa je u tome mala talijanska tvrtka Hacking Team vidjela svoju šansu, piše ICTbusiness.

Ipak, Hacking Team se i sam našao na meti hakera koji su pustili van njihov izvorni kod. Taj svoj softver su prodavali i na taj način i državama omogućavali napade i prisluškivanje, primjerice kroz propuste u Adobe Acrobatu. Tada bi državne agencije, primjerice poput domaće SOA-e (Središnja obavještajna agencija) imale mogućnost preuzeti nadzor nad određenim računalom. SOA je željela to rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se ipak nije dogodilo jer je milijun eura (oko 7,5 milijuna kuna) plus 250 tisuća eura godišnjeg održavanja bilo preskupo za SOA-u koja je to htjela nabavljati preko domaćih tvrtki. Procurila je i baza mailova koja pokazuje korespondenciju o prodaji softvera SOA-i. SOA je, dakle država, željela kontrolirati i prisluškivati svoje građane na prilično neetičan način.

Sveobuhvatni nadzor

Hacking Team je sa svojim proizvodima omogućio nadzor internet i e-mail prometa, sadržaja komunikacije putem raznih programa za komunikaciju, dohvaćanja adresara i imenika, audio-snimanja, screenshot desktopa, keylogger, pregled sadržaja tvrdog diska ili memorijskih kartica, uključivanje GPS-a i dohvaćanje podatka o trenutnoj poziciji mobilnog uređaja, kao i mnogih drugih fancy funkcija koje svaka tajna služba samo poželjeti može, a od kojih se udrugama za zaštitu ljudskih prava diže kosa na glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad iz osvete

No, uvijek su progonjeni za korak ispred progonitelja, pa se Hacking Teamu dogodio revoltirani (vjerojatno progonjeni) haker što je rezultiralo objavom 400+GB podataka s njihovih servera uključujući i mailboxove, software, poslovnu dokumentaciju...

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ictbusiness.info/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo