SNJEŽNA OLUJA U NJEMAČKOJ: / Ekstremne hladnoće izazvale kaos. A što čeka nas?

Image
Foto: AFP, FRANK RUMPENHORST

Neobično za ovo doba godine, dijelovi Njemačke muku muče sa snijegom. Snježna oluja donijela je jučer pravi kaos u prometu u području oko Frankfurta u saveznoj državi Hessen.

15.10.2015.
15:04
AFP, FRANK RUMPENHORST
VOYO logo

Iako u gorju u ovo doba godine nije neobično vidjeti snijeg, na kraju krajeva, on je u Alpama počeo padati još prije nekoliko tjedana, u nizinama je on rijetkost u ovo doba godine. Za to je zaslužan vrlo hladan zrak koji se iz Rusije zbog područja visokog tlaka iznad Skandinavije probio prema središnjoj Europi. Takvo će se vrijeme, najavljuju meteorolozi, nastaviti i idućih dana, mada ne najavljuju novi snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalifornija se kuha

I dok se središnja Europa bori s preranim snijegom, valja zabilježiti da istovremeno na zapadu SAD-a Kalifornija bilježi rekordno visoke temperature. 9. listopada zabilježen je apsolutni rekord kada je živa u termometrima u gradu Camarillu dosegla 42 stupnja Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša, pa sunce, hladnoće tek krajem mjeseca

Istovremeno u Hrvatskoj ne prestaje padati kiša, koja je ponegdje i vrlo jaka te dijelovi zemlje muku muče s poplavama ili ih tek očekuju, poput Karlovca.

Image
KARLOVČANI SU SPREMNI: /

Vodostaji Kupe i Korane rastu 17 centimetara po satu

Image
KARLOVČANI SU SPREMNI: /

Vodostaji Kupe i Korane rastu 17 centimetara po satu

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše kiše, mjestimice i više od 60 litara po četvornom metru bit će na Jadranu i područjima uz Jadran, a znatnije količine moguće su i u dijelovima središnje Hrvatske, prognoziraju u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Dobra je vijest da jako jugo koje stvara probleme u prometu slabi, te da uskoro možemo očekivati smanjivanje pa i prestanak oborina.

Sutra će tako biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti i mjestimičnom maglom. Ponegdje će još biti kiše, posebice u istočnoj Hrvatskoj te na sjevernom i južnom Jadranu, gdje su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnja temperatura zraka većinom od 6 do 11, na Jadranu između 12 i 17. Najviša dnevna većinom od 15 do 20 °C, u gorju malo niža.

Promjenjivo vrijeme s nešto kiše zadržat će se i idućih dana, odnosno tijekom vikenda, a kiše će biti i u ponedjeljak, no dani poslije ponedjeljka trebali bi biti sunčaniji, ali ne i topliji. Početkom tjedna prema trenutnim prognozama DHMZ-a maksimalne temperature u Slavoniji, Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj neće prelaziti 13-14 stupnjeva. Na Jadranu će biti više, no ipak niže nego danas. Prave hladnoće čekaju nas prema dugoročnim, nepouzdanim prognozama, tek krajem mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo