ŽUPNIK KOJI JE DISKRIMINIRAO DIJETE S DOWN SINDROMOM IZVRIJEĐAO I NJEGOVU MAJKU: / 'Adam i ja morali smo podijeliti njegovu prvu hostiju'

Image

Cijela Hrvatska zgrožena je postupkom svećenika Alojzija Asića, župnika župne crkve Sv.

2.5.2017.
17:21
VOYO logo

Image
ŽUPLJANI ODAHNULI NAKON SKANDALA: /

Protjeran svećenik koji nije želio pričestiti dječaka s Downovim sindromom

Image
ŽUPLJANI ODAHNULI NAKON SKANDALA: /

Protjeran svećenik koji nije želio pričestiti dječaka s Downovim sindromom

Dok javnost još uvijek priča o tom nemilom događaju, u javnost je procurila snimka skandalozne propovijedi Asića, koji je pravio probleme u trenutku kada je Adama Kadića trebalo pričestiti, skupa s još dvoje djece s posebnim potrebama.

Podsjetimo, isprva mu nije htio dati hostiju u ruke, a dječak ju je pak odbijao primiti iz svećenikovih ruku u usta. Tada je oltaru prišla njegova majka, no Adam nije popuštao. Tada je svećenik kazao 'Stvaraš gužvu meni', a zatim se okrenuo prema kameri i rekao 'On neće, šta da mu ja radim'. Naposlijetku je ipak popustio te dječaku dao hostiju u ruku, a tada su okupljeni zapljeskali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Dalmacija Danas došao je u posjed snimke dijela propovijedi Asića u crkvi u Gradištu koju je održao prošle nedjelje. U svojoj posljednjoj propovijedi Asić se okomio na vlastite župljane, a ponajviše na Adamovu majku Slavicu.

Image
Foto: Screenshot

Izrazio je žaljenje što mu se sve u 17 godina događalo u župi Gradište. Kritizirao je činjenicu da je na Susret hrvatske katoličke mladeži došlo 30.000 ljudi, a iz Gradišta samo 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To nama ne znači ništa. Oni su svi ludi, jedino smo mi pametni!', rekao je uzbuđeno, prenosi Dalmacija Danas.

Izvrijeđao majku dječaka kojeg je ponizio

Asić je rekao i da se po Gradištu priča da ne plaća radnicima, dok misionari tvrde da je on jedan od najboljih svećenika u Nadbiskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi znaju tko sam ja i ne vjeruju ono za što ste mene optužili. Ljaga pada na vas. Jedino što možete da odete biskupu i da mu kažete što je sve na stvari', kazao je.

Za Adamovu je majku kazao:' Sve je ona zakuhala', a zatim još više šokirao izjavom 'U Francuskoj kažu, kada se nešto dogodi 'cherche la femme' - što znači 'tražite ženu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moja djela zna Gospodin'

'Možete se vi veseliti i bacati kape u zrak što ću ja otići, ali moja djela zna Gospodin', rekao je Asić.

Video snimka posljednje Asićeve propovijedi u Gradištu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se i oglasila majka Slavica, ispričavši što je sve prošla kako bi njezino dijete dobilo pričest kao i ostali vršnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražila je pomoć od Crkve

'Radim u školi kao kuharica i kada sam upitala djecu zašto Adam ne može zajedno s njima otići na oltar po pričest, odgovorili su mi da je župnik rekao da je to zato što su oni bolesni. Do tada sam problem htjela riješiti kroz instituciju Crkve, tražila sam pomoć i od Dekanata i od Nadbiskupije, ali nakon toga više nisam izdržala i odlučila sam o tome javno progovoriti. Nisam sigurna da bi moj Adam i drugo dvoje djece u nedjelju primili pričest skupa s ostalima da se to pitanje nije poteglo u medijima', rekla je Adamova majka za Jutarnji.

Osvrnula se na župnikov napad tijekom propovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moje dijete i ja hostiju smo podijelili napola'

'Župnik je praktički cijelu propovijed posvetio meni, govoreći da sam nikakva žena, da sam lažljivica, da mi se obrate svi kojima nešto treba, jer ću ja zvati medije, a na kraju je začinio rekavši da me neće pričestiti sve dok s medijima ne odem kod biskupa i javno kažem da sam sve slagala. Nismo htjeli reagirati i na taj način oskvrnuti misu, samo sam mu u jednom trenutku rekla: ‘Velečasni, recite istinu’, a on je odgovorio da je istinu i rekao. No, izdržali smo i to. Zbog Adama, koji je na kraju dobio hostiju, iako je i tu bilo problema, jer je nije htio od župnika primiti u usta nego u ruku, a ovaj je oklijevao, čak ga i prozvao da mu smeta i pravi gužvu. Na kraju su ostali župljani vikali: ‘Pa, dajte djetetu u ruke!’ i tek tada je to učinio, a crkvom se prolomio pljesak. Moj Adam i ja smo njegovu prvu hostiju podijelili po pola, jer si nisam mogla dopustiti da me otjera od oltara bez hostije', rekla je Adamova majka te se zapitala 'Zar je to propovijed za prvopričesnike?'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo