Ubijalo se zbog preljuba, sodomije, svetogrđa...

SAD je ponovno jedina zemlja na oba američka kontinenta i jedina članica skupine G8 koja provodi pogubljenja zatvorenika. U 2011. godini pogubljena su 43 zatvornika.

27.3.2012.
17:39
VOYO logo

Najmanje 676 osoba pogubljeno je u ukupno 20 zemalja tijekom 2011. godine, ali broj zemalja koje prakticiraju smrtnu kaznu smanjio se za više od trećine u usporedbi s desetljećem prije, navodi Amnesty International u godišnjem pregledu o smrtnoj kazni i pogubljenjima objavljenom u utorak.

Najveći broj pogubljenja dogodio se u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu, ali je tek deset posto zemalja u svijetu, njih 20 od 198, provodilo pogubljenja prošle godine. Više od dvije trećine zemalja u svijetu, njih čak 140, ne primjenjuje smrtnu kaznu ni u zakonu ni u praksi, a ublaženja ili oprosti smrtne kazne zabilježeni su u 33 zemlje u 2011., što je porast u odnosu na 2010. godinu kad su takvi slučajevi zabilježeni u 19 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrubljivanje glave, vješanje, smrtonosne injekcije, strijeljanje...

Osobe su pogubljene ili osuđene na smrtnu kaznu zbog niza različitih kaznenih djela, uključujući preljub i sodomiju u Iranu, svetogrđe u Pakistanu, vračanje u Saudijskoj Arabiji, krijumčarenje ljudskih kostiju u Republici Kongu i kaznena djela zlouporabe droga u više od 10 zemalja. Metode izvršavanja smrtne kazne uključivale su odrubljivanje glave, vješanje, smrtonosne injekcije i strijeljanje.

Krajem 2011. godine 18.750 osoba čekalo je na izvršenje smrtne kazne, a diljem svijeta pogubljeno je najmanje 676 osoba. Međutim navedene brojke ne uključuju tisuće pogubljenja, za koje Amnesty vjeruje da su provedena u Kini, gdje se pravi broj provedenih smaknuća drži u tajnosti. AI je još jednom pozvao Kinu da objavi podatke o broju pogubljenih i osuđenih na smrt, kako bi dokazala svoje tvrdnje o promjenama u zakonu i praksi koje su navodno dovele do velikog smanjenja korištenja smrtne kazne u toj zemlji tijekom posljednje četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina zemalja odustaje od smrtne kazne

Navedene brojke ne iskazuju u potpunosti niti opseg korištenja smrtne kazne u Iranu. Naime, AI posjeduje vjerodostojne podatke o značajnom broju smaknuća koja nisu službeno potvrđena. Osim toga, kako navodi Amnesty, najmanje tri osobe pogubljene su u Iranu za zločine koje su počinili prije navršene 18. godine, čime se krše međunarodni zakoni.

"Velika većina zemalja odustaje od uporabe smrtne kazne", izjavio je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala. "Šaljemo jasnu poruku vođama malog broja zemalja koje nastavljaju provoditi smrtnu kaznu: Vi ste po tom pitanju u raskoraku s ostatkom svijeta i vrijeme je da poduzmete korake kako biste stali na kraj ovom okrutnom, neljudskom i ponižavajućem kažnjavanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD - 43 pogubljena zatvorenika

Na Bliskom istoku je došlo do naglog porasta zabilježenih pogubljenja – gotovo 50 posto više u odnosu na 2010. Razlog tomu su pogubljenja u Iraku (najmanje 68), Iranu (najmanje 360), Saudijskoj Arabiji (najmanje 82) i Jemenu (najmanje 41), koja čine 99 posto svih zabilježenih pogubljenja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

SAD je ponovno jedina zemlja na oba američka kontinenta i jedina članica skupine G8 koja provodi pogubljenja zatvorenika. U 2011. godini pogubljena su 43 zatvornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi i bivšem Sovjetskom Savezu nije bilo izricanja i izvršavanja smrtnih kazni, osim u Bjelorusiji, gdje su pogubljene dvije osobe. Na Pacifiku nije bilo izricanja smrtnih kazni, osim u Papui Novoj Gvineji, gdje je izrečeno pet smrtnih kazni.

U Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji, kao i u Iranu, provodila su se javna sudska smaknuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznuđivanje 'priznanja'

U većini zemalja u kojima su osobe bile osuđene na smrt ili pogubljene, suđenja nisu zadovoljila međunarodne standarde pravednog suđenja. To je uključivalo iznuđivanje "priznanja" mučenjem ili drugim oblicima prinude u Kini, Iranu, Iraku, Sjevernoj Koreji i Saudijskoj Arabiji.

U nekim se državama strani državljani nerazmjerno češće suočavaju sa smrtnom kaznom, posebno u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Singapuru i Tajlandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim čak i u onim državama koje nastavljaju izvršavati smrtnu kaznu u velikoj mjeri, u 2011. je postignut određeni napredak. U Kini je vlada ukinula smrtnu kaznu za 13 slučajeva koji uglavnom pripadaju sektoru privrednog kriminala. U SAD-u je broj pogubljenja i izricanja novih smrtnih kazni dramatično pao u odnosu na prošlo desetljeće.

Postupni napredak

"Čak i među malom skupinom zemalja koje su provodile pogubljenja u 2011., možemo vidjeti postupni napredak. To su mali koraci, ali za takve se postupne mjere pokazalo da u konačnici dovode do ukidanja smrtne kazne", tvrdi Shetty. "To se neće dogoditi preko noći, ali ustrajat ćemo u tome da smrtna kazna jednog dana postane stvar prošlosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnesty International protivi se smrtnoj kazni beziznimno, u svim slučajevima, neovisno o prirodi zločina, svojstvima počinitelja, kao i metodi koju država koristi u provođenju pogubljenja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo