SMRT MALOG GABRIJELA NIJE NIŠTA PROMIJENILA; Majka dječaka je očajna: / 'Želim da moje dijete ima mira. Ja ga nikad neću imati...'

Image
Foto: screenshot HRT

Je li se što promijenilo u Metkoviću od Gabrijelove smrti i jesu li djeca tamo sada zaštićenija?

19.12.2019.
11:40
screenshot HRT
VOYO logo

Prije godinu dana Hrvatskom je odjeknula vijest o smrti malenog Gabrijela Bebića iz Metkovića. Dječak je umro zbog niza propusta liječnika, a njegovi očajni roditelji, Mišo i Ivana, jedva su nakon godinu dana dobili nalaze vještačenja zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Jedina želja ovih roditelja jest da odgovorni za smrt njihova sina odgovaraju. No, je li se što promijenilo u Metkoviću od Gabrijelove smrti i jesu li djeca tamo sada zaštićenija? Nažalost, odgovor je negativan.

Image

Prije godinu dana u petak prvi put su otišli liječniku. Otac Mišo prisjetio se za HRT kako je to izgledalo pa je ispričao da je supruga Ivana dječaka i još dvoje djece, Gabrijelu i Mihaela, odvela pedijatrici jer su malo kašljucali. Priča da je bio vikend, činilo se sve u redu pa im je liječnica iz preventivnih razloga dala antibiotik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GODINU DANA NAKON SMRTI MALENOG GABRIJELA STIGLO VJEŠTAČENJE: /

'Nadam se da će ovo konačno donijeti mir mom sinu'

Image
GODINU DANA NAKON SMRTI MALENOG GABRIJELA STIGLO VJEŠTAČENJE: /

'Nadam se da će ovo konačno donijeti mir mom sinu'

Liječnici su govorili da je sve u redu

Drugi put liječniku odlaze u nedjelju gdje su ponovno bili pregledani, no kako kaže Mišo, nije mu djelovalo kao da je sve dobro. Govori da je supruga kod kuće vidjela da je Gabrijelu jezik bijel, a i povratio je antibiotik, dok su liječnici tvrdili da je sve dobro. U noći s nedjelje na ponedjeljak treći put odlaze liječniku kada je Gabrijel već teže disao. Otac ga je odveo na hitnu, a dječaka je boljelo s desne strane. Ponovno je pregledan i ponovno je ustanovljeno da je sve u redu. Četvrti odlazak na hitnu zbio se u ponedjeljak ujutro.

"Govorio sam sestri, daj zovi doktora, malome mi nije dobro. Dva, tri puta sam ponovio. Zovni doktora, malome mi nije dobro, a ona govori: Ima ovdje pacijenata, gužva je. Idite na hitnu, ako vas ne prime, vratite se nazad. Došao sam na hitnu, doktorica je povirila, nije to slučaj za nas, kaže vodite ga pedijatru, ja govorim sada sam bio tamo, ne mogu me primiti i onda je ona rekla: 'Bože moj, što je ovo'", prisjeća se otac Mišo za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Kaleb nije kriva

Prošle godine, 11. studenog, u splitskoj bolnici je Gabrijel Bebić umro od sepse. Nažalost, streptokokna upala nije prepoznata na vrijeme i nije odgovarajuće liječena. Dr. Ksenija Kaleb bila je liječnica koja je Gabrijela pregledala, no u svojoj ordinaciji nije mogla pomoći dječaku. Govori da ju Hrvatska liječnička komora tereti najviše što nije dala antibiotik širokog spektra te objašnjava da ga nije ni mogla dati u svojoj ordinaciji, kao ni u Domu zdravlja, a ni u Metkoviću jer taj antibiotik tamo ne postoji ni sada. Navodi da ju terete i zato što nije započela terapiju s kojom su krenuli u trideset sekundi udaljenoj hitnoj. Dr. Kaleb prepričava da je po njihovom mišljenju trebala započeti s terapijom u njezinoj neopremljenoj ordinaciji, dok je ona smatrala da dijete treba odvesti odmah na lice mjesta otkuda transport kreće.

Image

"HLK čvrsto stoji iza utemeljenosti ovog stručnog mišljenja jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika", rekli su iz Hrvatske liječničke komore. Kako govore i liječnica i roditelji, sustav je zakazao jer oni koji su propustili utvrditi dijagnozu i sagledati cijelo stanje nisu prozvani pa je poslana poruka da se nečinjenjem vama ništa neće dogoditi. Roditeljima je žao što je u hrvatskoj javnosti pedijatrica prikazana kao kriva za smrt dječaka. Prema saznanjima Indexa, godinu dana kasnije vještačenje smrti Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima Gabrijelove smrti, dr. Ksenija Kaleb oslobođena je krivnje. Ocjena njezinog postupka u liječenju dječaka je ispravna, čime se pobija nalaz Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj dan iz komore kad je rečeno da je doktorica Ksenija optužena, bio mi je najgori dan u životu, ta žena je dala sve od sebe do zadnjega, a pojedinci su je optužili, drago mi je bilo onaj dan kad sam čula da je doktorica svake krivnje maknuta, a pojedinci su sve svalili na nju" rekla je Gabrijelova mama Ivana za HRT.

'Htjeli su smuljati, napraviti cirkus'

Nesretna majka govori da želi da njezino dijete ima mira i navodi da ga ona nikada neće imati. Vještačenje zagrebačke Medicine, koje još uvijek nije službeno objavljeno, utvrdilo je propuste u liječenju nekoliko osoba, a među njima je i dječakova pedijatrica. Osim nje, našla se tu i medicinska sestra koja nije htjela primiti dječaka i njegova oca, no utvrđeni su propusti i kod više liječnika Hitne pomoći u Metkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Što se krivaca tiče, oni su to mogli riješiti za sedam dana, isto kako su ovi ljudi sad riješili. Međutim, ovi su htjeli smuljati. Napraviti cirkus, baciti na drugoga, na Kseniju. Ne naslađujem se ja. Taj teret će oni morati podnijeti ili od suda ili od Boga. Samo ću zamoliti suce i bilo koga tko bude u ovom slučaju. Nemojte mi lagati nad grobom djeteta", naglašava otac Mišo.

I dalje nema poboljšanja u zdravstvenoj skrbi Metkovljana

Nakon smrti malenog Gabrijela "pala" su obećanja da će se zdravstvena skrb u Metkoviću popraviti. Je li se to dogodilo i koliko je smanjena opasnost da se Gabrijelov slučaj ne ponovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaštitu imamo nikakvu u slučaju komplikacija. Mi i dalje idemo u Split ili u Dubrovnik, naš je kadar u Metkoviću. Ništa se nije promijenilo, jedino što je došao CRP i inkubator nakon Gabrijelove smrti, nakon šest mjeseci. Jedino mi je drago da djeca imaju koliko-toliko zaštitu, a što se tiče ovoga drugoga, nama trebaju helikopteri. Oni su dosad mogli i helikoptersku službu oformiti i početi raditi dnevnu bolnicu. To što oni kažu, tri četiri godine, ja mislim da tako nije bilo baš rečeno. Bilo je rečeno da se ona trebala pokrenuti u šestom mjesecu prošle godine, međutim, oni su to opet preskočili", kaže Mišo.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo