Krvavi Uskrs na Plitvicama  / Smrt Josipa Jovića: ‘Imao je pancirku, ali metak je doletio bočno. Sve smo učinili da ga spasimo. Uzalud’ 

Image
Foto: Udruga Tigar 90/91 Rakitje

Prije 32 godine na Plitvicama hrvatski policajci sukobili su sa srpskim pobunjenicima. Poginuo je 22- godišnji hrvatski redarstvenik Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata. Tog Krvavog Uskrsa svima je postalo jasno da nas čekaju teška i krvava vremena ...

31.3.2023.
8:13
Udruga Tigar 90/91 Rakitje
VOYO logo

Bila je Velika subota kad je došla zapovijed da se ide na Plitvice jer su ih okupirali pobunjeni Srbi te je potrebno na tom području uspostaviti red i mir.

Oko 200 pripadnika Jedinice za posebne zadatke Rakitje, Jedinica za posebne zadatke Kumrovec i ATJ Lučko krenulo je prema Plitvicama. Vozili su se u tri autobusa Croatia busa i nekoliko kamiona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U autubusu je bio i mladi Josip Jović, koji je tog 31. ožujka 1991. na Plitvicama poginuo kao prva žrtva Domovinskog rata.

Image
Foto: Udruga Tigar 90/91 Rakitje

Autobus izrešetan u zasjedi srpskih terorista (Plitvička jezera, 31. ožujka 1991.)

Tog krvavog dana i Josipa Jovića za Danas.hr se prisjetio brigadni general Zdravko Andabak, u to vrijeme zapovjednik prve satnije Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje. On mu mladom Joviću, kaže nam, bio zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je bio jedan miran, sabran, staložen momak. Hrabar i odvažan. Dragovoljno se prijavio u jedinicu u Rakitju. Svi su ga voljeli. Bio je, kako se ono kaže, prijatelj na kvadrat. Imao je tu posebnu socijalnu osjetljivost. Uvijek je svima pomagao, a sve svoje zadaće besprijekorno obavljao”, s tugom na licu, ali i s ponosom što ga je poznavao prisjetio se u razgovoru Zdravko Andabak.

Image
Foto: Udruga Tigar 90/91 Rakitje

Pripadnici 1. satnije Rakitja; Zelenika, Bilobrk, vozač autobusa Ćesić Rojs, Karamatić, Pločkinić, Martinović, Ravić i Rukavina nakon povratka iz akcije na Plitvicama (baza Rakitje, 1991.)

Došavši na Plitvice pobunjeni Srbi i pripadnici “milicije SAO Krajine” tog krvavog Uskrsa napali su ih iz zasjede. Iz svog raspoloživog naoružanja otvorili su vatru na njih. Ranili su devet pripadnika Jedinice za posebne zadatke Rakitje koji su se nalazili u autobusu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su se na kraju bili prisiljeni povući.

Rat je pred vratima

Pred kraj same akcije trebalo je ‘počistiti’ zgradu pošte gdje su se pobunjeni Srbi u povlačenju utvrdili dajući žestok otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jović je imao pancirku na sebi, tzv. kornjaču, ali metak ga je pogodio s bočne strane, ispod pazuha. Vjerojatno se radilo od dobro uvježbanom snajperisti. Sve smo poduzeli da ga spasimo. Dr. Husar dao je sve od sebe da zaustavi krvarenje, angažirali smo i helikopter. Uzalud”, s velikom tugom u glasu priča nam Andabak.

On kao zapovjednik nije ni smio ni pokazati koliko ga je ta vijest potresla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I dečke je to jako pogodilo. Rekli smo im tada da je rat pred vratima i da se moramo spremiti i na još teže stvari”, kaže nam Andabak.

Image
Foto: Udruga Tigar 90/91 Rakitje

Intervencija i uhićenje srpskih pobunjenika i terorista Gorana Hadžića (31. ožujak 1991.)

On, naglašava, nikad ne propušta na obljetnicu Krvavog Uskrsa otići na Plitvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svake godine odlazim znajući da je na Uskrs 31. ožujka 1991. i naš Josip Jović uskrsnuo, i to ću činiti dokle god budem mogao. Dok god budu živi, pripadnici Jedinice za posebne zadatke će dolazit na Plitvice. Nama je dužnost da dođemo i da se poklonimo Josipu Joviću”, zaključuje Andabak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike