NOVI ZAPLET U SLUČAJU / Odvjetnik liječnice koja je malog Gabrijela hitno poslala u Split: 'U nalazu Komore postoji rupa...'

Odvjetnik dr. Kaleb je kazao za Vijesti.hr da su u nalazu HLK s postupcima jednih jako blagi, a prema postupcima drugih su neopravdano oštri

10.1.2019.
14:35
VOYO logo

Novi zaplet u slučaju smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića nakon što je Hrvatska liječnička komora u izvanrednom stručnom nadzoru utvrdila propuste u radu troje od deset nadziranih liječnika. 

U priopćenju koje je HKL objavio nakon nadzora, u kojem nisu navedena imena liječnika za koje se sumnja da su učinili propuste, stoji kako se "utvrđeni stručni propusti odnose se na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta neposredno prije i nakon postavljanja dijagnoze teškog oblika bolesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavili su i da će na temelju tog stručnog mišljenja "nadležna tijela Komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore". 

Propusti jednih blago cijenjeni, a djela dr. Kaleb vrlo strogo

Odvjetnik pedijatrice u Domu zdravlja Metković Ksenije Kaleb, Antonio Volarević, smatra da su u tom nalazu Komore "propusti jednih blago cijenjeni", dok su dijela dr. Kaleb cijenjeni "vrlo strogo". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, dr. Kesnija Kaleb je liječnica koja je odmah primila dječaka u svoju ordinaciju i odlučila da ga se treba hitno prebaciti u bolnicu u Split jer je u teškom stanju, nakon što su ga roditelji dva dana vodili na Hitnu i kod drugog pedijatra, a oni ga, prema njihovim riječima, nisu niti primili ili nisu procijenili da je njegovo stanje takvo da ga treba hitno slati u splitsku bolnicu. 

"U nalazu Hrvatske liječničke komore propusti jednih su blago cijenjeni, a postupci dr. Kaleb su vrlo strogo cijenjeni. Iako ona ničim nije doprinjela ili, ne daj Bože, oduzela dječaku od njegove zaštite i liječenja. U tom nalazu postoji rupa, a ona se odnosi na pitanje zašto dječaka na Hitnoj nisu zaprimili kada je on došao takav kakav je isti došao kod doktorice Kaleb, koja nije mogla vjerovati kakav je došao kada ga je vidjela. Tu je problem. S postupcima jednih su jako blagi, a prema postupcima drugih su neopravdano oštri", kazao je za Vijesti.hr odvjetnik Volarević te dodaje kako to "nije dobro i nije fer". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će DORH, ako pokrene istragu, doći do drugačijih zaključaka"

Volarević kaže da Komora u svom nalazu nigdje nije napisala da je dr. Kaleb počinila teže povrede struke, ali se i dodaje da će slučaj "predati Disciplinskom sudu Komore na daljnje postupanje". 

"Na temelju tog nalaza HKL sada se gradi priča. DORH će, kada i ako pokrene istragu, nadamo se naći pravedniji način i izvući drugačije zaključke. Ovo što je HKL napravila sa svojom komisijom jednostavno nije fer. Evidentno je da se jedni štite, a drugima se stavlja na teret zasigurno puno više nego su oni doprinijeli, ako su doprinijeli", kazao je Volarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće nije objektivno ispitana uloga i značaj postupka zdravstvene djelatnice koja je, prema navodima svjedoka, u ključnom trenutku samovoljno odbila zahtjev Gabrijelovog oca da dječak bude žurno primljen kod liječnika pedijatra u ordinaciju. Uopće nije obrađeno pitanje zbog čega je dječak posljednjeg dana u teškom stanju ponovno s Hitne poslan da čeka kod pedijatra. Time su u potpunosti ignorirane informacije koje su od iznimnog značaja za pravilna utvrđenja iz nalaza Komisije Hrvatske liječničke komore. Iz tog razloga predmetni nalaz Liječničke komore ne može se uzeti kao relevantan dokument na temelju kojega bi se mogli donositi ozbiljni zaključci o tome tko je i u kojoj količini doista učinio stručni propust, odnosno je li i koji od tih propusta doista bio presudan za tragičan ishod", kazao je Volarević te dodaje kako taj nalaz u bitnim elementima ne drže valajnim i objektivnim. 

Gabrijel je na Hitnoj prvi puta bio u nedjelju prijepodne

Roditelji devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca prošle godine preminuo u splitskoj bolnici prvi puta su dječaka odveli kod liječnika četiri dana prije smrti, 7. prosinca. "Tada sam prvi put odvela Gabrijela i drugo dvoje djece k njihovoj pedijatrici jer su malo kašljali. Bio je petak i liječnica nas je primila, pogledala svima ždrijelo i poslušala pluća. Rekla je da je sve u redu i preventivno nam je dala Sumamed, ako nekome od djece skoči temperatura preko vikenda. Otišli smo kući", ispričala je majka Ivana Bebić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka dječaka ispričala je da je u subotu poslijepodne Gabrijelu temperatura skočila na više od 39 stupnjeva. "Počeo je povraćati pa sam mu dala sredstvo protiv dehidracije i Sumamed. Čim sam mu dala antibiotik, povratio ga je. Dobio je proljev i zbog toga sam mu davala malo juhice, odnosno dijetalnu hranu. Međutim, nastavio je povraćati, a uz to je i dalje imao proljev. Cijelu noć je bilo tako", kazala je te dodala da se situacija s Gabrijelom pogoršala u nedjelju. 

"Gabrijelu je jezik skroz pobijelio, što je znak dehidracije. To nam je bio znak da ponovno moramo hitno otići k liječniku. Uputila sam Gabrijela s tatom na Hitnu pomoć i tamo su došli oko 11 sati prijepodne", ispričala je majka. Otac je liječnici na Hitnoj rekao da je Gabrijelu loše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnica mu je pogledala ždrijelo i poslušala pluća, a ja sam joj rekao koje mu sve lijekove dajemo. Rekla je da je s njim sve u redu i da mu ne treba druga terapija. U jednom trenutku mi je medicinski tehničar s Hitne pomoći u Metkoviću rekao kako je tog jutra kod njih bilo dvadesetak djece s virozom i da ne zna tko će uopće u ponedjeljak moći u školu", kazao je otac dječaka Mišo Bebić.

U nedjelju popodne ocu na Hitnoj rekli da ga u ponedjeljak dovede pedijatrici

Tijekom te nedjelje temperatura mu se popela preko 39 Celzijevih stupnjeva. "Nastavili smo je skidati. Gabrijel je bio jako malaksao i počeo mi je govoriti da mu je strašno zima nogicama. Ležao je pokriven na kauču i nikako se nije mogao ugrijati. U noći između nedjelje i ponedjeljka, oko 1.15, vidjela sam da otežano diše. Rekao je da ga boli s desne strane u predjelu plućnog krila kad udiše. Odmah sam suprugu rekla da ga treba opet odvesti na Hitnu pomoć, pa su otišli oko dva sata", kazala je majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su došli na Hitnu, Mišo je pozvonio na ulaznim vratima. Otvorili su mu medicinska sestra i liječnica. "Rekao sam im da pogledaju Gabrijela jer mu nije dobro i zamolio ih da mu pomognu. Liječnici sam rekao da njezina kolegica iz jutarnje smjene, kod koje smo bili oko 11 sati, nije ništa pomogla. Ponovno mu je poslušala pluća i pogledala grlo, a ja sam joj rekao koje mu lijekove dajemo. Također sam je zamolio da mu da infuziju, da nešto učini kako bi mu se stanje – koje se pogoršavalo – popravilo. Međutim, rekla mi je da je Gabrijel u redu i da ga ujutro odvedem k pedijatru. Rekao sam da njegova pedijatrica radi poslijepodne, ali ona je ostala pri svome: 'Dijete je u redu i idite kući'", prepričava nesretni otac.

"Bože moj, što je ovo, kako grmi u plućima, kako ovo nisu čuli?"

"Tijekom te noći moj je sin samo ležao u krevetu. Pio je tekućinu, a jezik mu je bio sve bjelji. Toliko je bio bijel i suh da se gotovo raspuknuo", govori mama Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak ujutro okupala je Gabrijela kako bi uredan išao liječniku, a odveo ga je otac. "Kako je njegova pedijatrica radila u ponedjeljak poslijepodne, došli smo pred ambulantu drugog pedijatra. Zamolio sam njegovu medicinsku sestru da primi moje dijete jer mu nije dobro. Gabrijel je već tada jedva stajao na nogama, sklapale su mu se okice i bio je gotovo dezorijentiran. Medicinska sestra mi je rekla da imaju gužvu i da ga odvedemo na Hitnu pomoć. Napomenula je i da se vratimo ako nas na Hitnoj ne prime, pa će ga pregledati ambulantni pedijatar, ali i da nas sigurno neće moći primiti prije 11 sati. Opet sam otišao na Hitnu pomoć i opet sam – po tko zna koji put – rekao liječnici što sam već u dva navrata govorio liječnicima te ustanove. No, odgovorila mi je da to nije slučaj za njih i da na katu iste zgrade imamo pedijatricu pa da dijete odvedem onamo. Gore nas je poslije pet minuta čekanja primila pedijatrica. U čekaonici je Gabrijel jedva sjedio. Stalno je padao jer mu je tijelo već bilo onemoćalo", prisjeća se dječakov otac.

"Kad smo ušli u ordinaciju, liječnica me je upitala: 'Šta je, Mišo?' Rekao sam joj da me vozaju i da mi nitko nije pomogao. Kad je vidjela Gabrijela, skamenila se, nije mogla vjerovati kako dijete izgleda. Odmah mu je pogledala vrhove prstiju na rukama i nogama i viknula: 'Majko mila, što je ovo?!' Pogledala mu je grlo i pluća, stalno ponavljajući: 'Bože moj, što je ovo, kako grmi u plućima, kako ovo nisu čuli?' U jednom je trenutku rekla Gabrijelu da će mu malo dotaknuti prsa, a onda je opet ponovila: 'Bože moj, što je ovo, kako mu zvoni u plućima!' Tada je pozvala helikopter. 'Ovo je jako loše stanje, odmah morate u Split...', nikada neću zaboraviti njezine riječi. Vratili su nas na Hitnu pomoć, a ja sam morao otići kući kako bih Gabrijelu donio čistu odjeću jer se, jadan, od muke pomokrio kod liječnice", kazuje Mišo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim su otac i dijete helikopterom stigli na helidrom KBC-a Split, Gabrijel je prevezen na Jedinicu intenzivnog liječenja za djecu (JILD), no stanje mu je već bilo teško i dječak je umro u splitskoj bolnici u utorak ujutro. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo