OSNOVANA RADNA SKUPINA / Smrt dječaka izazvala rasprave: Je li vrijeme za zabranu energetskih pića za maloljetnike u Hrvatskoj?

Kod nas se, kako se neslužbeno doznajemo, za zabranu prodaje energetskih pića razmatraju dvije dobne skupine ona do 15 ili ona do 18 godina

13.6.2021.
7:55
VOYO logo

Godinama se govori o štetnosti energetskih pića za maloljetnike, no raniji prijedlozi zabrane njihove prodaje nisu prihvaćeni. 

Nedavna smrt dječaka nakon konzumacije energetskih pića uzburkala je zdravstvene djelatnike pa je na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osnovana i radna skupina koja treba predložiti u kojem bi smjeru ograničenja za energetska pića trebala ići. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazivaju ubrzan rad srca

Energetska pića do kojih maloljetnici mogu jednostavno doći, mogla bi postati stvar prošlosti. Liječnici upozoravaju da uz ubrzan rad srca, izazivaju i dugoročne tegobe.

"Ono što je grozno su kronični učinci koji sve takve stvari izazivaju nisu energetska pića iznimka, a to su oštećenja gušterače, dijabetes, pretilost, to su stvari koje ostaju kronično i štete čitavoj populaciji, a ne samo jednoj jedinki", kaže liječnik Natko Beck

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kaže, ključna je edukacija, a ne represivne mjere.

Image
Stvar je i u oglašavanju /

Energetska pića mogla bi biti manje dostupna mladima, Križan za RTL: 'Problem su sva zaslađena pića'

Image
Stvar je i u oglašavanju /

Energetska pića mogla bi biti manje dostupna mladima, Križan za RTL: 'Problem su sva zaslađena pića'

Za zabrane nije ni ministar Beroš

Za zabrane nije ni ministar Beroš, no poslušat će, kaže što stručna skupina odluči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je dakle ograničiti dostupnost energetskih pića djeci i maloljetnicima kako bi ih sačuvali od opasnih nuspojava, sigurno će se naći način. Ja osobno ne volim govoriti o striktnim zabranama. Međutim, ako se svi usuglasimo da je potrebno zabraniti za određenu kategoriju djece i mladih ta pića, nećemo se libiti to napraviti", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Borzan je za zabranu

Zabranu već tri godine zagovara i europarlamentarka Biljana Borzan. Neka energetska pića sadržavaju četiri puta više kofeina nego kava, a uz to čak i 18 kockica šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurna sam da ni jedan roditelj djetetu ne bi dao veliku šalicu turske kave malo jače s otprilike 6 velikih žlica šećera koliko otprilike šećera i kofeina ima u ovakvim napitcima. To govori koliko su sporna i koliko mogu biti opasna za djecu", kaže eurozastupnica Biljana Borzan. 

Kakva je europska praksa?

U većini europskih zemalja energetska se pića prodaju bez ograničenja. U Litvi, Latviji i Švedskoj zabranjena je prodaja mlađima od 18., a istu bi odluku uskoro mogla donijeti Velika Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samim tim što se uz njih veže prefiks energetska, djeca smatraju da im to donosi nešto dobro, a ne loše. Veliki broj klinaca između 13. i 17. godina vrlo intenzivno vježba pod kultom dobrog izgleda, imperativa ljepote i vrlo često da bi postigli određene neke učinke koje žele, nažalost uzimaju jako puno i često energetska pića", kazala je prije nekoliko dana pročelnica Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju KBC-a Osijek Katarina Dodig Čurković

Kod nas se, kako se neslužbeno doznajemo, za zabranu prodaje energetskih pića razmatraju dvije dobne skupine ona do 15 ili ona do 18 godina, a kada radna skupina donese preporuke ići će se u izmjene pravilnika ili zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo