NIJE ŽELIO PUNO OTKRITI / Smokvicu je preuzeo Todorićev prijatelj: 'Veseli nas što smo dobili natječaj'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hoće li svatko moći doći na otok, što je za vrijeme Todorića bilo zabranjeno? Za što će služiti? Planiraju li Mađari ulagati? Sva ta pitanja su ostala neodgovorena

26.7.2018.
15:52
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Veseli nas što smo pobijedili na natječaju. Očekujemo daljnju suradnju – to je sve što je rekao Czaba Miklos Severnyak, direktor mađarske tvrtke Zelena nekretnina, pišu 24 sata.

On je u četvrtak s ministrom državne imovine Goranom Marićem potpisao ugovor kojim preuzima u 30-godišnji zakup otok Smokvicu Velu pored Rogoznice koji je godinama bespravno, bez plaćanja državi, koristio Ivica Todorić. Predstavljanje novog investitora je bilo više nego čudno. Nije htio odgovarati na pitanja, pa je javnost ostala uskraćena za što će otok od 144.000 četvornih metara uopće biti korišten. Na njemu postoji već ljetnikovac s pomoćnim zgradama, a ostatak čini šuma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ostali u čudu što ne mogu dobiti nikakve daljnje podatke o zakupu imovine koja je godinama bila simbol lošeg državnog upravljanja. Mađari će godišnje plaćati 6,1 milijuna s PDV-om zakup. Kroz 30 godina bi se u državnu kasu trebalo sliti 183 milijuna kuna. Samo je spomenuto da bi se dodatno trebala ugovoriti koncesija za pomorsko dobro koja bi se trebala i dodatno plaćati.

Hoće li svatko moći doći na otok, što je za vrijeme Todorića bilo zabranjeno? Za što će služiti? Planiraju li Mađari ulagati? Sva ta pitanja su ostala neodgovorena, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, otkriveno je da iza tajanstvene mađarske tvrtke i fonda stoji OTP banka Mađarska. A čelnik OTP-a i suvlasnik je dobri prijatelj Ivice Todorića i vjerojatno najmoćniji poslovni čovjek u Mađarskoj: Sandor Csany. Njih dvojicu je povezala ljubav prema lovu, ali i poslovna suradnja. 

Csany je mađarski milijarder, vlasnički je OTP povezan i s MOL-om, a pisalo se i o njegovu netransparentnom poslovanju preko off shore kompanija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo