Problemi s otpadom / Smeće iz Dubrovnika odlagat će se na 880 kilometara udaljenom odlagalištu u Gunji

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Zbog neizgradnje lokalnog centra za gospodarenje otpadom, plan je da se otpad iz Dubrovnika iduće godine prevozi u Gunju preko BiH

3.1.2017.
12:22
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Iako je odlagalište Kraplja u Gunji kod Županje čak 880 kilometara udaljeno od Dubrovnika, upravo bi se na to odlagalište od iduće godine trebao odvoziti otpad iz naše najpoznatije turističke destinacije.

Taj je prijedlog nedavno izglasalo Gradsko vijeće u Dubrovniku, budući da na dubrovničkom odlagalištu Grabovica, čija je sanacija počela 2000. godine više nema mjesta, a da županijski Centar za gospodarenje otpadom još nije izgrađen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potražnji za alternativom, okrenuli su se prvo ostalim odlagalištima u Dalmaciji, no i ona su - potkapacitirana. Kako bi se put do Gunje smanjilo, predložen je prijevoz otpada do Gunje preko Bosne i Hercegovine, što će rutu skratiti na "tek" 409 kilometara.

U prvoj godini odvoza očekivani trošak je do 17 milijuna kuna , a financijska sredstva osigurat će se u proračunu Grada Dubrovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općini Gunja zadovoljno trljaju ruke zbog ove vijesti. Naime uvoz dubrovačkog otpada predstavljao bi ogroman financijski dobitak za ovu općinu čiji je proračun između 2 do 2,5 milijuna kuna, piše Al Jazeera Balkans

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo