SLUČAJ FRANAK / Smajo o presudi Vrhovnog suda: 'Ovo je pobjeda malog čovjeka! Rizik gubitka tužbe sveden je na nulu'

Svih osam domaćih banaka, protiv kojih je pokrenuta tužba, krive su za nezakonito i nepošteno postupanje

17.9.2019.
18:43
VOYO logo

Pala je konačna presuda u slučaju Franak! Vrhovni sud presudio je da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarcima.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih osam domaćih banaka, protiv kojih je pokrenuta tužba, krive su za nezakonito i nepošteno postupanje. Presuda Vrhovnoga suda konačan je pravorijek nakon kojeg dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima. No, banke se unatoč presudi ne predaju.

Denis Smajo, suradnik Udruge Potrošač i čovjek koji je sve ove godine radio upravo na slučaju 'franak' u razgovoru za RTL Danas rekao je da je ova presuda moralna i pravna pobjeda svih 'frankera' odnosno malog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi koji smo već tužili banke ili oni koji će ih tužiti, imaju itekako pravnu osnovu da dobiju tužbe. Rizik gubitka tužbe je sveden, usudio bih se reći, na nulu."

Kolektivnom tužbom obuhvaćeno je razdobolje između 2004. i 2008. godine i to za osam banaka koje se spominju u tužbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Treba uzeti u obzir da je 20.000 do 30.000 tužbi podignuto. S obzirom da je podignuto preko 120.000 takvih kredita, možete sami izračunati koliko je moguće još takvih tužbi."

Banke kažu da sud nije odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica, a Smajo kaže da je to potpuno netočno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o hvatanju za praznu slamku, iskrivljavanju činjenica. Mogu samo reći da kolektivna tužba predstavlja nekakvu vrstu presedana koja ima snagu u Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o parničnom postupku. Niži sudovi moraju donijeti pravorijek u skladu s kolektivnom tužbom", kaže Smajo zaključujući kako niži sudovi neće imati izbora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo