'OVO JE VELIK DAN' / Službeno smo preuzeli treći Rafale od Francuza! Anušić: 'Prva tri čuvara hrvatskog neba i to uoči Dana sjećanja'

Image
Foto: MORH

Zbog višenamjenskog borbenog aviona Rafale u operativnu uporabu, Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji, ali i postavlja nove standarde u opremanju

17.11.2023.
17:06
MORH
VOYO logo

Danas je održana primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, to jest, prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske, javlja Index.hr. Hrvatska je, dakle, bogatija za prvi jednosjed Rafale.

Radi se, naime, o trećem od 12 aviona Rafale, višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation. Hrvatska takve avione nabalja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a do sada smo preuzeli dva dvosjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SPUSTIMO LOPTU NA ZEMLJU' /

Naš legendarni pilot uopće nije euforičan zbog Rafala: 'Imat ćemo jedan problem! Moramo pripremiti porezne obveznike'

Image
'SPUSTIMO LOPTU NA ZEMLJU' /

Naš legendarni pilot uopće nije euforičan zbog Rafala: 'Imat ćemo jedan problem! Moramo pripremiti porezne obveznike'

Potpuna isporuka očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine

"Ovo je velik dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i naše zrakoplovne tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske, i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. To je snažna poruka generacijama koje dolaze, a zahvaljujući znanju, požrtvovnosti i mudrosti hrvatskih branitelja nastavljamo graditi moderan i moćan obrambeni sustav", kazao je potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić. Ovo je, istaknuo je, i jedan od pokazatelja uspješne dinamike isporuke Rafalea Hrvatskoj.

Iz MORH-a su podsjetili da je primopredaja prvog aviona Rafale održana 2. listopada 2023. u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj. Primopredaja svih 12 aviona Rafale trebala bi se održati: krajem 2023. četiri aviona, tijekom 2024. četiri aviona i početkom 2025. četiri aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuna isporuka aviona i ostale opreme očekuje se tijekom iduće i početkom 2025. godine. Zbog višenamjenskog borbenog aviona Rafale u operativnu uporabu, Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji, ali i postavlja nove standarde u opremanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona će time, također, očuvati i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijale borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Isto tako, ukupna borbenost Hrvatske vojske znatno će se povećati, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo