SUD U ZLATARU / Službenice u problemima zbog posvojenja iz DR Konga: Dodjeljivale predmete sucima za koje su mislile da će ih brže riješiti?

Image
Foto: Zeljko Pusec/Vecernji list / Emica Elvedji/PIXSELL / Ilustracija

Predsjednik suda je protiv njih pokrenuo disciplinski postupak. Dva su postupka dobila pravomoćni epilog te je upisničarkama izrečena disciplinska mjera

4.7.2023.
13:56
Zeljko Pusec/Vecernji list / Emica Elvedji/PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

Tri upisničarke koje rade na Općinskom sudu u Zlataru su se našle u problemima, donosi Večernji list. Protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci jer su na zamolbu posvojitelja djece iz DR Konga dodjeljivale predmete sucima za koje su mislile da su manje opterećeni i da će ih brže riješiti. Sud u Zlataru, doznaje se, sada još istražuje i kako su 23 spisa iz cijele priče dospjela u javnost.

Naime, sve je to doznao Večernji list od predsjednika Općinskog suda u Zlataru Vinka Vladića kojem su poslali upite nadovezujući se na seriju ranijih tekstova u Jutarnjem listu.
Iz tih se tekstova moglo zaključiti da su novinarke imale na raspolaganju i 23 rješenja o priznanju odluka o posvojenju djece iz DR Konga. Predsjednik suda potvrdio je da te podatke nisu dobile službenim putem od Općinskog suda u Zlataru. "Je li podatke dala neovlaštena osoba iz suda, svakako će se provesti detaljan postupak utvrđivanja činjenica eventualne disciplinske odgovornosti, kao i prijavljivanja za utvrđivanje eventualne prekršajne odnosno kaznene odgovornosti", poručio je Vladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
govor u saboru /

Selak Raspudić: 'Zbog slučaja DR Kongo osnovati istražno povjerenstvo'

Image
govor u saboru /

Selak Raspudić: 'Zbog slučaja DR Kongo osnovati istražno povjerenstvo'

Naglasio je da u ovim slučajevima nema disciplinske odgovornosti sudaca. "U predmetima priznavanja stranih sudskih odluka postupali su suci koji su Godišnjim rasporedom poslova bili raspoređeni za postupanje i u tim predmetima. Napominjemo kako sudac inače ne može dobiti u rad predmet koji on želi ili traži, nego koji mu bude dodijeljen elektronskim putem, pa ako je nadležan po istom je ovlašten i dužan postupati ili zatražiti otklon, ako za to ima na zakonu utemeljen razlog", objasnio je.

Tvrdi da je predsjedništvo suda ispitalo okolnosti pod kojima su dodjeljeni sporni predmeti u rad sucima. Ima onih koji su dodijeljeni elektronski i kod njih nema ništa sporno. Ali, "u nekoliko slučajeva od strane službenika - upisničara utvrđena je automatska dodjela s iznimkom, bez pisanog naloga predsjednika suda", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je pokrenuo disciplinski postupak protiv upisničarki. Od tri pokrenuta postupka, dva su dobila pravomoćni epilog te je upisničarkama izrečena disciplinska mjera. Treći postupak još nije dovršen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo