PUSIĆ O SALOPEKU: / Otmičari su se javili dva puta, tražili su novac

Image
Foto: Pixsell, Goran Kovačić

Tomislava Salopeka otela je 22.

13.8.2015.
12:15
Pixsell, Goran Kovačić
VOYO logo

"Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za građevinsku tvrtku u Egiptu. Otet je 22. srpnja, a osam dana kasnije za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 5. kolovoza kada je objavljena njegova snimka u pozi karakterističnoj za Islamsku državu", rekla je ministrica Pusić, koja ipak nije otkrila koja je svota tražena za puštanje Salopeka na slobodu, kao ni druge detalje o pregovorima. "Može se zaključiti da ga je jedna skupina otela, a da je druga objavila video snimku", rekla je Pusić.

Image
HRVAT OTET U EGIPTU: /

Naoružana skupina upala mu u auto, za dva dana je trebao doći kući

Image
HRVAT OTET U EGIPTU: /

Naoružana skupina upala mu u auto, za dva dana je trebao doći kući

"Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi", rekla je Pusić. Kazala je kako još nema potvrde da je fotografija koja je objavljena na Twitteru doista fotografija ubijenog Tomislava Salopeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi pomagali

Pusić je navela da je Hrvatskoj pomagala Francuska, ali i da je surađivala i sa svim većim europskim državama i većim zemljama svijeta, a koje nam i dalje pomažu.

Muftija Hasanović i Islamska zajednica u Hrvatskoj također su se uključili u napore oko spašavanja Salopeka, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vjeruje da je pogubljenje učinjeno jer se hrvatski vojnici u nekim područjima bore protiv Islamske države.

"Svi smo dio koalicije. Tom se treba i hoćemo suprostaviti. Što se više skrivate to ste ugroženiji. Ovo je trenutak da se okupi cijela Hrvatska u odlučnom suprotstavljanju zlu i terorizmu te da se okupi u podršci obitelji Salopek, hrabroj supruzi i hrabroj sestri", kazala je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo pregovora o ispunjenja zahtjeva

Prema njenim saznanjima, nitko od egipatskih vlasti nije bio spreman pregovarati s otmičarima o ispunjenju njihovih zahtjeva.

S obzirom da još nema službenih potvrda da je pogubljen mladi Slavonac, Pusić je potvrdila da potraga još uvijek traje. Navela je da istim intenzitetom na pronalasku Salopeka rade i hrvatske i egipatske službe ta da potraga neće biti obustavljena sve dok postoje i najmanje šanse da je živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fotografija nije jedina informacija koju imamo, tražit ćemo i dalje. No, nije sigurno da ćemo ikad moći u potpunosti potvrditi identitet", rekla je ministrica na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, Salopek je otet u Egiptu 22. srpnja, a Islamska država u srijedu je u ranim popodnevnim satima objavila fotografiju uz koju je pisalo da su ubili "hrvatskog taoca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo